Plastikleri Parçalayan Mikroorganizma
Bir grup Alman araştırmacı poliüretan içeren plastikleri parçalayabilen bir mikroorganizma keşfetti. Gelecekte bu mikroorganizmayı kullanarak plastikleri geri dönüştürmek mümkün olabilir.
Poliüretan içeren plastikler günümüzde buzdolaplarından ayakkabılara kadar hafifliğin, yalıtımın ve esnekliğin gerekli olduğu pek çok üründe kullanılıyor. Sadece 2015 yılında Avrupa’da üretilen poliüretanlı plastik miktarı 3,5 milyon tonun üzerinde.
Poliüretan içeren plastiklerle ilgili önemli bir sorun, geri dönüştürülmelerinin zor ve pahalı olması. Ancak yakın zamanlarda yapılan bir keşif bu soruna çözüm olabilir.
Bir grup araştırmacı, bol miktarda plastik atık içeren bir bölgeden topladıkları plastik parçalarını incelediklerinde poliüretan içeren plastiklerin üzerinde büyümeye ve çoğalmaya devam edebilen bir bakteri türü keşfetmişler. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar, bakterilerin poliüretandaki kimyasal bağları kırabildiğini ve bu bileşikleri karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanabildiğini gösteriyor.
Geçmişte çeşitli mikroorganizmaların yağ bazlı plastikleri parçalayabildiği biliniyordu. Ancak söz konusu poliüretan içeren plastikler olduğunda yapılan keşif bir ilk olma özelliği taşıyor.
Keşfe imza atan araştırmacılar kısaca P4SB olarak adlandırılan bir proje kapsamında çalışmalar yapıyor. Projenin temel amacı, yağ bazlı plastikleri biyolojik olarak çözünmesini sağlayan yararlı mikroorganizmalar keşfetmek olsa da sadece yağ bazlı plastikler değil diğer plastikler üzerine de çalışmalar yapılıyor. Araştırmacıların hedeflerinden biri de kısaca PET olarak adlandırılan polietilen tereftalat içeren plastikleri parçalayabilen mikroorganizmalar keşfetmek.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Dr. M. J. C. Espinoza ve arkadaşlarının Frontiers in Microbiology’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.