Atbaşı Bulutsusu ve “Gölgesi”
Atbaşı Bulutsusu ve çevresindeki toz ve gaz bulutunun bu fotoğrafı, Hubble Uzay Teleskobu ve VISTA Teleskobu tarafından çekilen kızılötesi dalga boyundaki görüntülerin birleştirilmesi ile elde edildi.

Robert Gendler / Science Photo Library
Atbaşı Bulutsusu ve çevresindeki toz ve gaz bulutunun bu fotoğrafı, Hubble Uzay Teleskobu ve VISTA Teleskobu tarafından çekilen kızılötesi dalga boyundaki görüntülerin birleştirilmesi ile elde edildi. Atbaşı Bulutsusu, gökyüzünde çıplak gözle en kolay fark edilebilen takımyıldızlardan biri olan Avcı Takımyıldızı’nda bulunuyor. Bulutsuyu, Avcı’nın kemerini oluşturan üç yıldızdan biri olan Alnitak’ın yakınlarında görebilirsiniz.
Atbaşı Bulutsusu yaklaşık 1600 ışık yılı uzağımızda bulunuyor. Bulutsunun bu ismi almasının nedeni, şeklinin bir denizatının başına benzemesi. Yoğun bir toz ve gaz bulutundan oluşan bulutsu görünür dalga boyunda siyah renkte. Ancak kızılötesi ışınlar toz bulutunun daha derinlerine nüfuz edebildiği ve bulutsunun sıcak kısımları kızılötesi dalga boyunda ışık yaydığı için, bu dalga boyunda Atbaşı Bulutsusu hayli renkli ve parlak bir görüntüler sunuyor.

Fotoğrafın sol alt kısmında ise Atbaşı Bulutsusu’nun etkileyici silüetinin gölgesinde kalan NGC 2023 Bulutsusu görülüyor. NGC 2023 Bulutsusu, HD 37903 isimli yıldızı çevreliyor. Güneş’ten birkaç kat daha sıcak olan bu yıldızdan yayılan ışık çevresindeki toz ve gazlar tarafından yansıtılarak NGC 2023 Bulutsusu’nu aydınlatıyor. Bu tür bulutsular genellikle yeni yıldızların oluştuğu yıldız doğum yerleri olarak kabul ediliyor.

Kaynaklar:
- https://svs.gsfc.nasa.gov/30679
- https://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA04215
- https://apod.nasa.gov/apod/ap180309.html
- https://esahubble.org/images/potw1130a/