Yok Oluşun Sınırındaki Dev Yıldız
Gök adamızdaki en parlak yıldızlardan biri olan AG Carinae’nin bu fotoğrafı Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi. 20.000 ışık yılı uzağımızdaki AG Carinae, Karina Takımyıldızı’nda bulunuyor.
AG Carinae, “parlak mavi değişkenler” (LBV) olarak sınıflandırılan bir yıldız. LBV türü yıldızlar bilinen en parlak ve büyük yıldızlardır. Ömürleri birkaç milyon yıldır. Dolayısıyla astronomik ölçekte hayli kısa ömürlü oldukları söylenebilir. AG Carinae’nin ömrünün 5-6 milyon yıl, kütlesinin ise Güneş’inkinin 70 katı olduğu tahmin ediliyor.
Gök adamızdaki en parlak yıldızlardan biri olan AG Carinae, birkaç bin yıl önce gerçekleşen şiddetli bir şekilde patlamayla dış katmanlarını uzaya püskürttü. AG Carinae’nin etrafındaki, genişliği yaklaşık 5 ışık yılı olan toz ve gaz bulutu bu patlama sonucu oluştu.
Yıldızdan yayılan ve hızı saatte bir milyon kilometreye ulaşabilen elektriksel olarak yüklü parçacıkların oluşturduğu rüzgârlar ise yıldızın etrafındaki toz ve gaz bulutuna kendine özgü şeklini veriyor.
Kaynaklar:
- https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2021/04/Hubble_celebrates_31st_birthday_with_giant_star_on_the_edge_of_destruction
- https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2017/02/Shedding_star
- https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/81081/mod_resource/content/0/AST414_Konu_-_07_-_Parlak_Mavi_Degisenler_ve_Wolf-Rayet_Yildizlari.pdf