James Webb Uzay Teleskobu Uzaya “Odaklandı”
İlk fotoğrafta Büyük Macellan Bulutu’ndaki bir bölgenin James Webb Uzay Teleskobu’nun MIRI cihazı tarafından, ikinci fotoğrafta ise aynı bölgenin NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen görüntüsü yer alıyor.
İlk fotoğrafta Büyük Macellan Bulutu’ndaki bir bölgenin James Webb Uzay Teleskobu’nun MIRI cihazı tarafından, ikinci fotoğrafta ise aynı bölgenin NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen görüntüsü yer alıyor. Her ikisi de kızılötesi ışığa duyarlı kameralar tarafından kaydedilmiş bu görüntüler karşılaştırıldığında James Webb Uzay Teleskobu’nun gelişmiş ekipmanlarının çok daha hassas ve net gözlemler yapmaya imkân sağladığı açıkça görülüyor.
Yaklaşık 160.000 ışık yılı uzağımızdaki Büyük Macellan Bulutu bize en yakın gök adalardan biri.
James Webb Uzay Teleskobu’nda bulunan dört temel bilimsel cihazdan biri olan MIRI (Mid-Infrared Instrument), 5-28 mikrometre (metrenin milyonda biri) dalga boylu ışığa duyarlı bir kamera ve algılanan ışığı dalga boylarına ayıran bir spektrometreden oluşuyor. 25 Aralık 2021’de uzaya gönderilen James Webb Uzay Teleskobu, görev yapacağı yörüngeye ulaştıktan sonra bir dizi test ve hizalama sürecinden geçti. Hizalama süreçlerinin nisan ayının sonunda tamamlanmasıyla, James Webb Uzay Teleskobu’nun aynaları artık uzaydan topladığı ışık ışınlarını teleskobun gözlem cihazlarına odaklayabiliyor. Bundan sonraki iki ay boyunca teleskoptaki bilimsel cihazların devreye alınması planlanıyor. Uzaya fırlatılan en güçlü teleskop unvanını elinde bulunduran James Webb’in temmuz ayında bilimsel gözlemlere başlayabileceği ön görülüyor.
Kaynaklar:
- https://webb.nasa.gov/content/observatory/instruments/miri.html
- https://www.eso.org/public/news/eso1914/
- https://blogs.nasa.gov/webb/2022/04/28/nasas-webb-in-full-focus-ready-for-instrument-commissioning/
- https://blogs.nasa.gov/webb/2022/05/09/miris-sharper-view-hints-at-new-possibilities-for-science/