Yeryüzündeyken Dünya’nın güçlü çekiminin etkisi altındayız. Dört temel kuvvetten biri olan kütle çekimi doğal olarak tüm bilimsel çalışmaları az ya da çok etkiliyor. Doğanın işleyişini daha iyi anlamaya çalışan araştırmacılar, kütle çekiminin etkilerinin en aza indirildiği “ağırlıksız” ortamlarda da deneyler yapıyor. Peki ağırlıksız ortamlar nasıl oluşturuluyor?
Blue Origin Roketi Arıza Yaptı
Blue Origin şirketine ait bir roket, 12 Eylül günü fırlatıldıktan kısa bir süre sonra arızalandı. Güvenlik sistemleri sayesinde önemli bir hasar ya da can kaybı yaşanmadı.
Kara Deliğe Düşülürse Ne Olur?
Doç. Dr. Selçuk Topal, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde kara deliğe düşülmesi durumunda yaşanabilecek senaryolardan bahsediyor.
• 02/11/2021
Havacılık ve Uzay Mühendisleri Ne Yapar?
Havacılık ve uzay mühendisliği; uçak, uzay aracı, uydu ve füze gibi sistem ve ekipmanların tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve üretimi ile ilgili çalışmalar yapılan mühendislik alanıdır. Gün geçtikçe popülerliği artan havacılık ve uzay mühendisliği alanındaki iş imkânlarının 2030 yılına kadar %8 artması bekleniyor.
Peki bu alandan mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Bir uzay mühendisinden, hangi alanlardaki farklı konulara hâkim olması beklenir? Bu alana ilgi duyanlar kendilerini nasıl geliştirebilir? Bilim Genç olarak bu soruların cevaplarını öğrenmek, havacılık ve uzay mühendislerini daha yakından tanımak için “küçük uyduların yönelim belirleme ve kontrol sistemleri” konusunda çalışmalar yapan, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Halil Ersin Söken ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Uzay Asansörü İnşa Etmek Mümkün mü?
Uzay asansörü ile bir insanı yeryüzünden uzaya taşıyabilirsiniz. Peki maliyeti de göz önünde bulundurulduğunda günümüz teknolojisiyle uzay asansörünü inşa etmek mümkün mü? Prof. Dr. Levent Kurnaz, Bilim Genç sesli yayınının yeni bölümünde bu soruyu cevaplıyor.
Çin Yeni Bir Uzay İstasyonu Kuruyor
Çin nisan ayının sonlarında yeni bir uzay istasyonunun kurulumuna başladı. Kısaca CSS olarak adlandırılan Çin Uzay İstasyonu’nda uluslararası bilimsel çalışmalar yapılacak.
Örümcekler Uzayda Ağlarını Örerken Işıkla Yönlerini Belirliyor
Yapılan araştırmalar örümceklerin uzay koşullarında da ağlarını örebildiklerini fakat bu ağların Dünya'da örülen ağlardan farklı olduğunu gösterdi.
Uydular İçin Kalibrasyon Sahası: Tuz Gölü
Tuz Gölü, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY) girişimleriyle uydular için Dünya üzerindeki sekiz kalibrasyon sahasından biri olarak seçilmişti. Tuz Gölü’ndeki çalışmalar, ulusal ve uluslararası projeler kapsamında 2009 yılından bu yana devam ediyor.
Yakın zamanlarda ISS’de incelenen konulardan biri, bitkilerin ağırlıksız ortamlarda nasıl büyüdüğü. Uzay istasyonunda büyütülen 1000’den fazla bitki kasım ayının başında Dünya’ya getirildi.
En Çok Okunan Makaleler