Doku mühendisliği; zarar görmüş doku veya organları onarmak, yeniden büyütmek ya da değiştirmek amacıyla kullanılan yöntemlerden biri. Peki bu yöntemi kullanan doku mühendisleri neler yapar?
Sentetik Biyoloji ile Yapay Bakteri Geliştirildi
Bilim insanları normal bir bakteri gibi bölünerek çoğalabilen yapay bir bakteri geliştirdi. Geliştirilen bakteriye JCVI-syn3A adı verildi.
Nörolojik Hastalıklarda Kullanılabilecek, “Yürüyen” Moleküller Geliştirildi
Nortwestern Üniversitesinden bir grup araştırmacı laboratuvar ortamında beyin dokusunun özelliklerini taklit edebilen bir biyomalzeme geliştirdi.
• 25/06/2020
Prof. Dr. Mehmet Akşit ile Amatör Radyoculuktan Bilim İnsanlığına
TOBB ETÜ Bİlgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Akşit ile amatör radyoculuktan bilim insanlığına giden hayat hikâyesini canlı yayında Bilim Genç okurları ile paylaştı.
Down Sendromunu Tespit Eden DNA Sensörü
Pekin Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Zhiyong Zhang ve öğrencileri, anne karnındaki bebeklerin Down sendromlu olup olmadığını tespit edebilen, transistör (elektrik sinyallerini yükseltmede kullanılan bir tür devre elemanı) tabanlı bir DNA sensörü geliştirdi.
Minnesota Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, üç boyutlu yazıcı kullanarak yarıküre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi.
Görünür, Morötesi ve Kızılötesi Işığı Algılayan Kamera
Silisyum ve kısaca CMOS olarak adlandırılan tamamlayıcı metal-oksit yarı iletkenler kullanılan mikroelektronik cihazlar sayesinde son 40 yılda bilgisayar, telefon ve kamera teknolojilerinde çok önemli gelişmeler yaşandı.
Öğrencilerden Yaşlılar İçin Sanal Gerçeklik Uygulaması
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğrencileri, yaşlıların dışarıdaki dünyayı görsel olarak keşfetmelerine imkân sağlayan bir sanal gerçeklik uygulaması geliştirdi.
Görevimiz Tehlike’nin Kendi Kendini İmha Eden Disk Teknolojisi Gerçek Oluyor
Ünlü casusluk filmi Görevimiz Tehlike’nin klişe sahnelerinden biridir: “Bu disk 5 saniye içinde kendi kendini imha edecek”.
Elektrik Kıvılcımı Neden Mavidir?
Elektrik akımı bir gazın içinden geçtiğinde gazın iyonlaşmasına neden olur. Havada oluşan elektrik kıvılcımlarının mavi olmasının sebebi de havayı oluşturan moleküllerin iyonlaşmasıdır.
En Çok Okunan Makaleler