2022’nin Doğal Kaynakları Tükendi
Dünya’nın 2022’de ürettiği ve üretebileceği tüm doğal kaynaklar 28 Temmuz itibarıyla tükendi. Bugünden itibaren geleceğe borçlanmaya başladık. Peki doğal kaynaklarımızı nasıl koruyabiliriz?
Küresel Ayak İzi Ağı (GFN), 1960’lardan beri insanların bir yılda tükettiği ve Dünya’nın bir yılda ürettiği doğal kaynakların hesabını tutuyor. 1970’lere kadar, doğa, insanların tükettiğinden daha fazlasını üretmeye devam ediyordu. Ancak artan tüketim ve israf ile birlikte durum değişti. İnsanlar 1971’den beri Dünya’nın bir sene içinde üretebildiğinden daha fazla doğal kaynak tüketiyor.
İnsanların bir yıl içinde o yıl Dünya’nın üretebileceği tüm doğal kaynakları tükettiği tarih limit aşım günü olarak adlandırılıyor. İlk limit aşım günü 25 Aralık 1971’di. İnsanlar 1971 yılında o yıl doğanın üretebileceği tüm doğal kaynakları yıl bitmeden 6 gün önce tüketmişti. Aradan geçen zamanda limit aşım günleri giderek daha erken tarihlere denk gelmeye başladı. Bu durumun tek istisnası ise insanların COVID-19 salgını nedeniyle evlere kapandığı 2020 yılıydı.
Bu yıl limit aşım günü 28 Temmuz olarak kayıtlara geçti. İnsanlar, Dünya’nın 2022’de üretebileceği tüm doğal kaynakları yıl bitmeden 156 gün önce tüketti. GFN’nin tahminlerine göre bu yıl insanların tüketeceği toplam doğal kaynak miktarı, doğanın ürettiğinin 1,75 katı olacak.
Basit önlemlerle limit aşım günlerini ileri tarihlere ertelemek mümkün. Doğal Hayatı Koruma Vakfının tahminlerine göre gıda israfının yarı yarıya azaltılması durumunda limit aşım günü 13 gün ötelenebilir. Yeniden ağaçlandırılacak her 45 milyon hektar orman alanı da limit aşım gününün bir gün ileri kayması anlamına geliyor. Kısa mesafelerde motorlu araç kullanmak yerine bisiklete binmek ya da yürümek de doğal kaynak tüketimini azaltmak için alınabilecek diğer basit önlemler arasında.