Alkali Metaller Suyla Nasıl Tepkimeye Girer?
Periyodik tablonun 1A grubunda yukarıdan aşağıya lityum (Li), sodyum (Na), potasyum (K), rubidyum (Rb), sezyum (Cs) ve fransiyum (Fr) şeklinde sıralanan elementler alkali metallerdir.
Değerlik elektron sayısı 1 olan bu metaller, soygaza benzemek yani daha kararlı hale gelmek için en dış elektron kabuklarındaki bu elektronu kolayca verir. Aktif metal olarak da bilinen bu metaller suyla şiddetli şekilde tepkimeye girer. Kolayca gerçekleşen bu tepkime sonucunda hidrojen gazı ve metal oksit bileşiği oluşurken yüksek miktarda ısı açığa çıkar ve açığa çıkan bu ısı, hidrojenin alev almasına neden olur.
Periyodik tabloda yukarıdan aşağıya inildikçe alkali metallerin çapları artarken en dış enerji kabuklarında yer alan bir elektronu koparmak için gereken enerji miktarı yani iyonlaşma enerjisi azalır. Bu nedenle 1A grubunda daha aşağıda bulunan alkali metaller suyla daha kolay ve daha şiddetli tepkimeye girer. Yani belli bir miktar potasyum suya atıldığında gerçekleşen tepkimenin şiddeti aynı miktardaki sodyuma göre daha yüksektir.