Dünya ve Yaşam
Dr. Tuba Sarıgül
15/03/2018 - 11:51

Antarktika’da Devasa Bir Penguen Kolonisi Keşfedildi

Antarktika’daki Peninsula Yarımadası’nın kuzey ucundaki Danger Takımadaları’nda 1,5 milyondan fazla Adélie pengueninden oluşan bir koloni keşfedildi.

Rachael Herman, Louisiana State University, Stony Brook University

Araştırmanın sonuçları Scientific Reports dergisinde yayımlandı.

ABD’deki Stony Brooks Üniversitesi’nden bilim insanları Danger Takımadaları’nın geçmişte yapılan araştırmalarda elde edilen görüntülerini incelediklerinde, renkli bölgelerin guano adı verilen penguen dışkılarından ve kalıntılarından kaynaklanabileceğini düşündü. 2015’te uluslararası bir araştırma grubu ile bu adalardaki canlı türlerini incelemek için bir bilim seferi düzenlendi.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/casey_youngflesh_stony_brook_university.jpg

Casey Youngflesh, Stony Brook Üniversitesi

Araştırmacılar yerden yapılan doğrudan gözlemler ve insansız hava araçları (İHA) ile havadan çekilen görüntüler ile Danger Takımadaları’nda yaşayan penguen popülasyonunu hesapladı. Araştırmada İHA’lar tarafından çekilen görüntülerdeki penguen yuvalarını otonom olarak belirleyen bir bilgisayar programı kullanıldı. Sonuçta Danger Takımadaları’nı oluşturan dokuz adada 750.000'den fazla Adélie penguen çiftinin yaşadığı belirlendi.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/adelie_pengueni.jpg

Adélie penguenleri (Pygoscelis adeliae) Antarktika kıtasında yaşayan beş penguen türünden biri. Boyları ortalama 70 santimetre olan Adélie penguenlerinin kütleleri ise 3-6 kilogram aralığında değişir. Adélie penguenlerini gözlerinin etrafındaki beyaz halkalar sayesinde diğer penguen türlerinden ayırabilirsiniz.

data-cke-saved-src=https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/default/files/adelie_pengueni_ve_yumurtasi.jpg

Kış aylarını açık denizdeki buz parçaları üzerinde geçiren Adélie penguenleri yaz aylarında Antarktika’nın kıyı bölgelerindeki ve küçük adalardaki kayaların üzerinde yaşar. Adélie penguenleri bahar aylarında küçük çakıl taşlarından yuva yapar ve her yavrulama döneminde yuvalarına iki yumurta bırakırlar.

 

Videoda Adélie penguenlerinin araştırma sırasında havadan çekilen görüntüleri yer alıyor. (Thomas Sayre-McCord, Hanumant Singh, Northeastern University, Woods Hole Oceanographic Institution)

Geçmişte yapılan çok sayıda araştırma Adélie penguenlerinin sayısında Peninsula Yarımadası’nın batısında bir düşüş eğilimi, Antarktika’nın doğusunda ve Ross Denizi’nde ise belirgin bir artış olduğunu gösteriyordu. Elde edilen son veriler Peninsula Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan Danger Takımadaları’nda, bölgenin batısındakinden farklı bir değişim olduğunu gösteriyor. Bu farklılığın nedeni tam olarak bilinmiyor ancak iklim değişikliklerinin adaların etrafındaki deniz buzullarının büyüklüğünü, buna bağlı olarak da penguenlerin besin kaynaklarına erişimini etkilemesiyle bağlantılı olabilir.

Dünya ve Yaşam

Dünya’nın yüzeyinde sıvı hâlde su bulunması, gezegenimizi Güneş sistemindeki diğer kayaç gezegenlerden ayıran en önemli özelliklerden biri. Peki, Dünya’daki suyun kaynağı ne?

Mitokondriye enerji sağlayan yağ damlacıkları aynı zamanda mikroplarla savaşta da görev alıyor.