Antik Çağdan Gelen Biyolojik Miras: Yaklaşık 1700 Yıllık Sağlam Kuş Yumurtası
İngiltere’de yapılan bir kazıda yaklaşık 1700 yıllık bir kuş yumurtası bulundu. Bilim insanları, korunmuş hâldeki yumurtanın sıvısından 1700 yıl önce yaşamış bir kuşun ait olduğu türle ilgili bilgiler elde etmeyi amaçlıyor.
Oxford Arkeoloji - https://www.oxfordarchaeology.com/news/roman-egg-recovered-site-aylesbury
Arkeologlar, İngiltere'nin Güney Doğu bölgesindeki Buckinghamshire’da gerçekleştirdikleri kazı sırasında, korunmuş hâlde bulunan en eski yumurtayı buldular. Roma dönemine ait, yaklaşık 1700 yaşındaki yumurtanın sıvısı araştırmacıların ilgisini çekiyor çünkü türünün tek örneği kabul edilen yumurta sıvısından elde edilecek verilerin yumurtanın ait olduğu kuş türüyle ilgili önemli bilgiler sağlayacağı düşünülüyor. Yapılan incelemeler, yumurta içerisindeki sarı ve beyaz sıvının birbirine karışmış durumda olduğunu gösteriyor.
Bu kazı sırasında deri ayakkabılar, madeni paralar ve çeşitli aletlerin yanı sıra dört tane de bütün yumurta bulundu. Özen gösterilmesine rağmen kırılgan yapıları nedeniyle yumurtalardan üçü kırıldı ve üçünde de etrafa çok kötü bir koku yayıldı. Kalan son yumurta ise daha farklı analizler yapılabilmesi için Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’ne götürüldü. Tavuk yumurtası olabileceği de düşünülen yumurta üzerindeki incelemeler sürüyor. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro CT) yöntemiyle yapılan bir taramadan elde edilen görüntüde, yumurtanın içindeki sıvı kırmızı ile renklendirilmiş olarak görülüyor.
Dr. Christopher Dunmore, Yaşam Bilimleri Görüntüleme Merkezi, Kent Üniversitesi
Kaynaklar: