Arabada Unutulmuş Plastik Şişeden Su İçilir mi?
Su içip arabada bıraktığınız plastik su şişesinden tekrar su içmek sağlığınızı sandığınızdan daha fazla olumsuz etkileyebilir.
Satjawat Boontanataweepol/ iStock.com
Arabayla sık seyahat eden biriyseniz yaz sıcağında acil durumlar için arabada su depolamanın iyi bir fikir olacağını düşünebilirsiniz. Fakat bu fikir sağlığınızı sandığınızdan daha fazla etkileyebilir.
Eğer arabada bırakılan su şişesinden su içilmişse bu, insan sağlığı için iki türlü tehlike oluşturabilir. Bunlardan biri bakteri oluşumudur. Ağızda yaklaşık 6 milyar bakteri bulunur. Bu bakterilerin bir kısmı zararlıdır ve yiyeceklerle beraber ağızda birikir. Bu bakteriler su içtiğinizde içtiğiniz suyun şişesindeki suya geçer. Bakteriler yüksek sıcaklıklarda özellikle de 4 °C ila 60 °C derece arasında hızlıca gelişip çoğalır. Bu yüzden özellikle yaz aylarında araçta bırakılan açılmış su şişelerinde sudaki bakteri oranı yüksek sıcaklıklardan dolayı artar. Bakteri oranı artmış suyun içilmesi ise mide ve bağırsak sorunlarına, ileri derecede komaya hatta ölüme bile neden olabilir.
Sağlığı olumsuz etkileyebilecek diğer durum ise yüksek sıcaklıktan dolayı şişede artan bisfenol A (BFA) miktarı. BFA, bazı su şişesilerinin yapımında kullanılır ve plastiklerin sert olmasını sağlayan bir çeşit kimyasal bileşiktir. Yüksek sıcaklıklarda bisfenol A bileşiği parçalanabilir. Bu durum ise şişedeki suya bisfenol A’nın bulaşmasına neden olur. BPA, kısırlık, tiroid işlev bozukluğu, kanser, metabolik sorunlar ve çocuklarda davranış sorunları gibi farklı birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Arabada unutulmuş fakat hiç açılmamış bir su şişesinden su içmek ise ciddi bir bakteriyel hastalığa sebebiyet vermeyebilir. Çünkü açılmamış bir şişenin içindeki su genellikle mühürlü ve korunaklı kalır. Bu da bakteri bulaşma riskini en aza indirir. Tabii şişe bisfenol A içeriyorsa yüksek sıcaklıklarda sağlık riski ayrıca dikkate alınmalıdır.
Kaynaklar:
- Fan, Y.Y. ve ark., “Effects of storage temperature and duration on release of antimony and bisphenol A from polyethylene terephthalate drinking water bottles of China”, Environmental Pollution, Cilt 192, s. 113-120, 2014.
- https://www.fda.gov/food/food-packaging-other-substances-come-contact-food-information-consumers/bisphenol-bpa-use-food-contact-application#:~:text=BPA%20is%20an%20industrial%20chemical,based%20food%20and%20beverage%20cans.
- https://www.health.ny.gov/environmental/chemicals/bisphenol_a/#:~:text=What%20is%20Bisphenol%20A%3F,tableware%20and%20other%20storage%20containers.
- https://www.eatingwell.com/article/8059833/is-it-safe-to-drink-water-bottle-hot-car/#:~:text=So%2C%20Is%20It%20Safe%20to,immediately%20or%20throw%20it%20out
- https://theroundup.org/safe-drink-reusable-water-bottle-left-in-a-car/