Arduino Kart ile Boyölçer Yapalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu kodlama projesinde, Arduino UNO kart ve ultrasonik sensör kullanarak bir boyölçer yapıyoruz.
İlgili dokümanları indirmek için tıklayın.
Bilmekte Fayda Var!
Yarasalar yönlerini belirleyebilmek ve çevrelerindeki engelleri tespit edebilmek için yankıyla konum belirleme özelliğini kullanır. Bu sayede tamamen karanlık bir mağarada bile engellere çarpmadan uçabilirler. Yarasalardan çıkan ses dalgaları bir engele veya nesneye çarptığında yansır. Yarasalar yansıyan sesi duyduklarında engel veya nesnenin yerini, büyüklüğünü ve şeklini belirleyebilir.
Radarlar havacılıkta uçakların konumunun belirlenmesinde kullanılır. Gönderilen radyo dalgaları herhangi bir nesne ile karşılaştıklarında geri yansır. Antendeki özel bir alıcı geri yansıyan radyo dalgalarını algılar. Radyo dalgalarının gönderilme zamanı ve yansıyan radyo dalgalarının algılanma zamanı arasında geçen süre hesaplanarak nesnenin yeri ve mesafesi belirlenebilir.
Ultrasonik mesafe sensörü, ses dalgaları yayar ve bir nesneye çarpıp geri dönen ses dalgalarını algılar. Ses dalgalarının gönderilmesi ve nesneden yansıyarak geri dönen ses dalgalarının algılanması arasında geçen süre üzerinden nesnenin uzaklığını tespit edebilir. Ses farklı ortamlarda farklı hızlarda hareket eder. Örneğin ses dalgalarının havadaki hızı saniyede 343,2 metredir. Bu değer, ortam sıcaklığına göre değişebilir.
Ultrasonik mesafe sensörü ile ses dalgalarının gönderilmesi ve yansıyan ses dalgalarının algılanması arasında geçen süreyi ölçebiliriz. Sesin havadaki hızını bildiğimiz için ses dalgalarının bu süreçte katettiği toplam mesafeyi hesaplayabiliriz. Bu değeri ikiye böldüğümüzde nesnenin uzaklığını bulmuş oluruz.
Ultrasonik sensör
Arduino kart ile en sık kullanılan ultrasonik sensör, HC-RS04 kodu ile bilinen sensördür. Bu sensörün dört pini bulunur. GND ve VCC pinleri güç girişleri için kullanılır. Trig pini tetikleme pini, Echo pini de sensörün alıcı pinidir.
LCD ekran
LCD ekranı Arduino karta bağlayabilmek için çok sayıda pine ve kabloya ihtiyaç duyuluyor. Fakat I2C modülünü kullanarak ihtiyaç duyulan pin sayısını dörde düşürebiliriz. Ayrıca bu modülün üzerinde bulunan ekran parlaklık ayarı ve kontrast ayarı sayesinde LCD’nin ayarlarını kontrol etmek için fazladan bir devre yapmamıza gerek kalmaz.
I2C temelde bir iletişim protokolüdür. İki pin üzerinden birden fazla modül, sensör ve cihazın haberleşmesi için kullanılır. Bu sayede Arduino kart üzerindeki sınırlı sayıda pinlerden etkili bir şekilde faydalanılabilir.
Tasarla ve Yap köşesinin bu kodlama projesinde, Arduino UNO kartı kodlayarak ultrasonik mesafe sensörü ile boyumuzu ölçen ve bu değeri LCD ekran üzerinde gösteren bir sistem tasarlıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
- Arduino UNO kart
- I2C LCD
- Ultrasonik sensör (HC-SR04)
- Breadboard (Devre tahtası)
- Jumper kablo (Atlama kablosu)
Ne Yapıyoruz?
Ne Oldu?
Bu projede Arduino UNO, LCD ve ultrasonik mesafe sensörünü kullanarak bir boyölçer yaptık. Ultrasonik sensör ve LCD’yi kullanabilmek için Arduino IDE’ye nasıl kütüphane ekleyeceğimizi öğrendik. Boyölçer yapmak için ultrasonik sensörü yerden 200 cm yukarı yerleştirdik. Sensörün altında durduğumuzda ultrasonik mesafe sensörü, başımızın en üst noktası ile kendisi arasındaki mesafeyi ölçtü. Sensördeki değeri 200 cm’den çıkararak boyumuzu ölçmüş ve LCD ekran üzerinde göstermiş olduk.
Kaynak:
- Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.