Asbest Nedir?
Asbest değişik türleri olan lifsi yapıda silikat mineralleridir. Bu mineraller silisyum ve oksijen atomları içerir ve yerkabuğundaki minerallerin yaklaşık %90’ını oluşturur.
Sahip olduğu fiziksel özelliklerden dolayı geçmişte sanayide çok sayıda iş için tercih edilen asbestin kullanımı, sağlığa zararlı olduğu anlaşıldığı için pek çok ülkede yasaklanmıştır. Türkiye'de de asbest kullanımı 2011 yılından beri yasaktır.
Asbest ısıya karşı dirençli, fiziksel ve kimyasal tahribata dayanıklı ve ucuz olması sebebiyle özellikle 19. yüzyılda sanayide yaygın olarak kullanılmıştır. Asbest madenciliğinin tarihi dört bin yıl öncesine kadar gider. 19. yüzyılın sonlarında daha büyük ölçeklerde yapılmaya başlanan asbest madenciliği hâlâ devam ediyor. 2009 yılında Rusya, Kanada, Brezilya, Kazakistan ve Çin'de iki milyon tonun üzerinde asbest çıkarılmıştır. Asbestin kullanım alanları arasında yanmayı geciktiren kaplamalar, beton, tuğla, boru yalıtım malzemeleri, çatı yalıtım malzemeleri, zemin kaplama malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri ve benzeri ürünlerin imalatı sayılabilir.
3-20 mikrometre uzunluğunda, 0,01 mikrometre çapındaki asbest lifleri çıplak gözle görülmez. Tüm asbest türleri ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestoz (bir pünomokonyoz türü) bu sağlık sorunlarının en önemlilerindendir.