Böcekler Neden Kışın Ortadan Kaybolur?
Yaz aylarında sıkça karşılaştığımız böcekler kışları genellikle daha az görünmeye başlar. Peki, böcekler kış aylarında soğuktan korunmak için neler yapıyor?
Bu sesli yayına Bilim Genç Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts ve YouTube kanalları üzerinden de ulaşabilirsiniz.
Kış mevsiminde bazı hayvanlar kış uykusuna yatar bazı hayvanlar da göç eder. Yaz aylarında sıkça karşılaştığımız böcekler ise kışları genellikle daha az görünmeye başlar. Peki, böcekler kış aylarında soğuktan korunmak için neler yapıyor?
Böcekler Kış Uykusuna Yatar mı?
Kırmızı Japon böceği ya da alev tahtakurusu olarak bilinen Pyrrhocoris apterus türü böcekler kışın korunak olarak ağaç kabuklarını kullanıyor.
Bazı böcek türlerinin özellikle yetişkin üyeleri kış mevsimini kış uykusuna benzer şekilde geçirebilir. Diyapoz olarak isimlendirilen bu süreçte böceklerin metabolizması yavaşlar, büyüme ve gelişme faaliyetleri askıya alınır. Diyapoz, çevre koşulları uygun olmadığında örneğin düşük sıcaklıklarda ya da yiyecek bulamadıklarında gerçekleşir. Böcekler bu sürece hazırlanmak için kendilerini soğuktan koruyacak bir barınak bulmaya çalışır. Bunun için toprağın altındaki boşlukları, ağaç kovuklarının içini, taşların ve kütüklerin altını ya da kuruyup dökülmüş yaprakları barınak olarak kullanabilir.
Bazı böcek türlerinin vücutlarında ise antifriz özellik gösteren kimyasal maddeler bulunur. Bu maddeler, suyun donma noktasının altındaki sıcaklıklarda hücrelerin ve dokuların hasar görmesini engelleyerek böceklerin hayatta kalmasına yardımcı olur.
Böcekler Göç Eder mi?
Göç eden böcek türleri arasında en bilinenleri kelebekler ve çekirgelerdir.
Birçok hayvan türü gibi böcekler de göç eder. Ancak böceklerin neden ve nasıl göç ettiği tam olarak bilinmiyor. Böcekler bulundukları bölgede popülasyonlarının çok artması ve besin kaynaklarının sınırlı olması gibi nedenlerle göç edebiliyor.
Kral kelebekleri, göç eden böcek türleri arasında en bilinenlerden biridir.
Göç eden böceklerin bir kısmı göç ettikleri yere tekrar dönmezken, bazıları beslenme ve üreme bölgeleri arasında, bazıları ise üreme bölgeleri ile “kış uykusuna yattıkları” yerler arasında göç ediyor.
Kaynaklar: