Braille Alfabesinin Kullanılabildiği Akıllı Ekranlar
Görme engellilerin okuyup yazabildiği Braille alfabesindeki kabartma simgelerin akıllı ekranlarda kullanılabilmesi sayesinde görme engelliler akıllı cihazlara kullanım kolaylığı sağlayanbu ekranları kullanabilir.
Günümüzde hızla yaygınlaşan akıllı cihazların çoğunda dokunmatik ekran teknolojisi kullanılıyor. Akıllı cihazlara kullanım kolaylığı sağlayan bu ekranlar, görme engelliler tarafından algılanamadığı için bu cihazların kullanımında ekran okuyuculara veya farklı uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacı ortadan kaldırmak için farklı yöntemler geliştiriliyor. Görme engellilerin okuyup yazabildiği Braille alfabesindeki kabartma simgelerin akıllı ekranlarda kullanılabilmesi de bunlardan biri.
19. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan Braille alfabesi, aslında askerlerin gelen mesajları karanlıkta da okuyabilmeleri için geliştirilen bir sisteme dayanıyor. Askerler mesajları ışık kullanmadan okuyabiliyor ve bu sayede yerlerini belli etmiyorlardı. Zamanla görme engelliler için düzenlenen ve yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu alfabede, her birinde üç nokta olan paralel iki kolon yer alıyor. Kullanıcı bu kabartma noktalara parmaklarıyla dokunarak yazılanları okuyabiliyor. Günümüzde elektronik ortamdaki yazıları Braille alfabesine çeviren cihazlar var. Ancak hayli yüksek fiyatlı bu cihazlar bir defada sadece tek satır gösterebiliyor. Bu nedenle mevcut yöntemlerle kitap veya uzun metinli yazıları okumak çok da kolay olmuyor. Ayrıca bu cihazlarla hazırlanan metinlerde tek satıra sığdırılamadığı için grafik, tablo gibi verilere de yer verilemiyor.
Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, daha çok bilgiyi tek defada gösterebilen uygun maliyetli ekranlar geliştirilmeye çalışılıyor. Araştırmada görme engelliler tarafından yaygın olarak kullanılan Braille alfabesinin tablet ekranlarında kullanılabilmesi amaçlanıyor. Bu yeni ekranlarda mikro akışkan teknolojisi kullanılıyor. Basınç farkından yararlanılarak metrenin milyonda biri boyutlarında olan kanallarda sıvı veya hava akışı sağlanıyor. Böylece ekranda yer verilecek metne ait kabartma semboller oluşturuluyor.
Yakın zamanda çalışmaları tamamlanacağı öngörülen bu ekranlar görme engellilerin teknolojiye kolayca ulaşabilmesinde önemli bir adım olarak görülüyor.