Büyük İşler Başaran Küçük Robotlar
Günlük yaşamımıza pek çok kolaylık ve yenilik getiren robotlar, sağlık alanında üstlendikleri önemli rollerle tıp dünyasının da vazgeçilmez kahramanları olacak gibi görünüyor.

Günlük yaşamımıza pek çok kolaylık ve yenilik getiren robotlar, sağlık alanında üstlendikleri önemli rollerle tıp dünyasının da vazgeçilmez kahramanları olacak gibi görünüyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Robotik Enstitüsü’nde kurduğu Nanorobotik Laboratuvarı’nda çalışan Prof. Dr. Metin Sitti sağlık, uzay ve çevre gibi alanlarda kullanılabilecek küçük robotlar üzerine çalışıyor. Ürettiği robotlarda genellikle doğadan ilham alan Prof. Sitti’nin su üzerinde yürüyebilen robotlardan uçan böcek robotlara kadar pek çok ilginç çalışması var.
Şimdiye kadarki çalışmalarıyla robot teknolojisine çok farklı bir yön veren Prof. Sitti, 2013 Dünya Bilim Festivali’nde sağlık alanında kullanılabilecek yeni küçük robotları tanıttı.
Küçük olmanın getirdiği büyük avantajlara sahip olan bu marifetli robotlar, yumuşak bir kapsül şeklinde ve vücuda ağız yoluyla alınıyor. İlaç taşımada kullanılabilecek bu küçük robotlar endoskopi bile yapabiliyor. Bunların yanı sıra içlerine yerleştirilmiş özel bıçaklar sayesinde vücudun istenen yerinden kesit alabiliyor. Böylece biyopsi uygulamalarına da yeni bir soluk getiriyor.
Cerrahi müdahale yapabilen bu robotlar, şimdiden, doğadan ilham alınarak başlanan bu serüvenin hayal gücümüzü zorlayacak sınırlara ulaşacağını gösteriyor.
Prof. Dr. Metin Sitti Kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Elektrik Elektronik bölümlerini eş zamanlı bitiren Prof. Dr. Metin Sitti, yüksek lisans eğitimini yine aynı okulun Elektrik Elektronik Bölümü’nde tamamladı (1994). 1994-1996 arasında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin Robotik Bölümü’nde çalıştıktan sonra, doktora eğitimini Tokyo Üniversitesi’nde bitirdi (1999). Sonrasında bir süre Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de araştırmalarına devam eden Sitti, 2002 yılından bu yana Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Robotik Enstitüsü’nde, kurucusu olduğu Nanorobotik Laboratuvarı’nda ve Biyorobotik Merkezi’nde çalışıyor. Prof. Sitti, yaptığı ses getiren çalışmalarla SPIE Nanoengineering Pioneer Ödülü (2011), National Science Foundation CAREER Ödülü (2005) ve IBM Smarter Planet Ödülü (2012) gibi pek çok ödüle layık görüldü.