Canlı Sineklerin Uçuş Kaslarının Üç Boyutlu Videosu
Oxford Üniversitesi ve Paul Scherrer Enstitüsü’nden araştırmacılar, bir parçacık hızlandırıcı kullanarak etsineğinin uçmasını sağlayan kasların hareketlerini gözlemledi.
Oxford Üniversitesi ve Paul Scherrer Enstitüsü’nden araştırmacılar, bir parçacık hızlandırıcı kullanarak etsineğinin uçmasını sağlayan kasların hareketlerini gözlemledi. X-ışınları kullanılarak elde edilen görüntülerle üç boyutlu videolar hazırlandı. Elde edilen sonuçların yeni mikromekanik cihazların tasarlanmasında yararlı olacağı düşünülüyor. Dr. S. M. Walker ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları PLoS Biology’de yayımlandı.
Etsinekleri, kanatlarını saniyede 150 kez çırpabiliyor. Kanatlar, zarımsı yapıda ve kas içermiyor. Uçmayı sağlayan kasların tamamı sineğin göğüs kafesinde. Bu kasları insan gözünün algılayabildiği ışık ile görüntülemek imkânsız, ancak X-ışınları kullanılarak görüntülenebiliyorlar.
Araştırmacılar, Paul Scherrer Enstitüsü’ne ait İsviçre Işık Kaynağı’nda yaptıkları deneylerle etsineğinin uçmasını sağlayan kasları görüntüledi. Bu deneylerin yapılmasındaki asıl amaç, elde edilen sonuçların, karmaşık mikromekanik cihazların tasarlanmasında yararlı olacağının düşünülmesi. Araştırma grubunun lideri G. K. Taylor, sineklerin sadece küçük, basit, bir boyutlu hareketler üretebilen eyleyicileri kullanarak nasıl büyük, karmaşık, üç boyutlu hareketler yapmayı başardıklarını anlamaya çalıştıklarını söylüyor.