Deniz Ulaşımının Hızlı ve Konforlu Araçları
Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) tarafından yayınlanan yat ve tekne sanayii verileri, 8333 km’lik kıyı şeridine sahip ülkemizin denizlerini etkin olarak kullanamadığını ve denizcilikten ekonomik olarak tam anlamıyla yararlanamadığını gösterse de son dönemde bu alanda ülkemizde olumlu gelişmeler yaşanıyor.
Ülkelerin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkı sağlayan deniz ulaşımında ilk aklımıza gelen gemiler olsa da günümüzde tekne ve yat sektörü de hayli ilerlemiş durumda. Öyle ki bu sektörde günlük gezi teknelerinden boyları 30 m’yi aşan mega yatlara, balıkçı teknelerinden modern yarış teknelerine kadar farklı çeşitte pek çok ürüne rastlamak mümkün. Yüksek katma değer sağlayan bu sektör birçok ülkede sanayinin gelişmesinde hükümetlerin öncelik verdiği alanlardan biri arasında yer alıyor. Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) tarafından yayınlanan yat ve tekne sanayii verileri, 8333 km’lik kıyı şeridine sahip ülkemizin denizlerini etkin olarak kullanamadığını ve denizcilikten ekonomik olarak tam anlamıyla yararlanamadığını gösterse de son dönemde bu alanda ülkemizde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelere bağlı olarak İtalya, ABD, Hollanda gibi sektörün önde gelen isimlerinin yanında artık Türkiye de yer alıyor.
Ülkemizde üretilen yatların ve teknelerin teknolojik özellikleri iyileşirken tasarımları ve konforları talebe göre şekillenebiliyor. Sayıları da hızla artan bu modellere yakın zamanda eklenenlerden biri de İstanbul Tuzla’da üretilen Alen 68. Bir Türk firması olan Alen Yacth tarafından satışa sunulan bu modelin üretimi yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı. 20,32 m uzunluğa ve 6,30 m genişliğe sahip yat 1550 beygirlik motoruyla 45 knot (1 deniz mili/saat) sürate ulaşabiliyor. Seyir hızı ise 41 knot olarak kaydediliyor. Güvertede daha fazla dolaşım alanı ve faaliyet alanıyla benzer teknelerden %20 daha hacimli olan bu yat, iç tasarımıyla da ilgi çekiyor. Açık bir deniz teknesiyken yan kapakları ve sürgülü kapağı sayesinde tamamen kapatılabilen yat, kış aylarında kullanım için de uygun hale getirilebiliyor.