Gökten Düşen Mikroplastikler
Bilimsel çalışmalar Yeni Zelanda’daki Auckland şehrinin üzerine yılda 74 ton plastik düştüğünü gösteriyor.
pcess609/iStock
Son 70 yılda 8 milyar tonun üzerinde plastik malzeme üretildi. Bu plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülebildi. Geriye kalanlar ise ya yakıldı ya da çevreye salıverildi.
Plastiklerin yakılması atmosfere mikroplastik karışmasına neden oluyor. Ayrıca makro büyüklükteki plastikler de zamanla ufak parçalara ayırılıyor.
Auckland Üniversitesinden bir grup araştırmacı, atmosferden şehrin üzerine düşen plastikler ile ilgili bir çalışma yaptı. Sonuçlar, bir günde şehrin her bir metrekaresine ortalama 4.885 mikroplastik düştüğünü gösteriyor. Daha önceleri yapılan benzer çalışmalar sonucu Londra’da, Hamburg’da ve Paris’te elde edilen değerlerse sırasıyla 771, 275 ve 110 olmuştu. Araştırmacılar Auckland’daki değerlerin çok daha yüksek çıkmasını kendi çalışmalarında, öncekilere kıyasla, çok daha küçük mikroplastiklerin de tespit edilebilmiş olmasına bağlıyorlar. Kullandıkları karmaşık kimyasal yöntemler sayesinde araştırmacılar 0,01 milimetre çapındaki plastik parçalarını bile toplayıp analiz etmeyi başarmışlar. Tespit edilen plastiklerin büyük çoğunluğu çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük.
georgeclerk/iStock
Auckland
Tespit edilen mikroplastiklerin önemli kaynaklarından birinin okyanus suları olduğu düşünülüyor. Tahminlere göre şehrin kıyılarına vuran dalgalar, okyanus sularından atmosfere mikroplastik karışmasına neden oluyor. Özellikle rüzgârlı havalarda tespit edilen plastik miktarının daha fazla olması da bu düşünceyi doğruluyor. Muhtemelen şiddetli rüzgârlar daha büyük dalgalara ve sulardan atmosfere daha çok plastik karışmasına neden oluyor.
Makaleye konu olan çalışmalar Eylül-Kasım 2020 döneminde yapılmış. Elde edilen sonuçlar, Auckland şehrinin üzerine bir yılda tahminen 74 ton plastik yağdığını gösteriyor.
Detaylı bilgiye Dr. Wenxia Fan ve arkadaşlarının Environmental Science & Technology’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.