Gökyüzünde Bu Ay: Kasım 2023
Kasım ayında Merkür, Jüpiter ve Satürn Güneş’in batışından sonra gökyüzünde görülebiliyor. Venüs ise gün doğumundan önce gökyüzünde. Kasım ayında Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçecek olan Mars ay boyunca görülemiyor. Yılın önemli gök taşı yağmurlarından biri olan Aslan Gök Taşı Yağmuru ise 17-18 Kasım’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
Maria Pilar Martinez Aguerri / iStock
Kasım 2023'te gökyüzünde tanık olabileceğiniz üç önemli gök olayı:
- 3 Kasım’da Jüpiter’i Dünya’ya en yakın konumdayken görebilirsiniz.
- 17-18 Kasım gecesi Aslan Gök Taşı Yağmuru’nu izleyebilirsiniz.
- Basit bir teleskop yardımıyla Uranüs’ü gözlemlemeyi deneyebilirsiniz.
Kasım 2023’te Gezegenler
20 Ekim’de yörünge hareketi sırasında Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçen Merkür bu süreçte birkaç hafta boyunca görülememişti.
Merkür, kasım ayında Güneş’in batışıyla tekrar gökyüzünde ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak ayın ilk günlerinde neredeyse Güneş ile birlikte batan Merkür, kasım ayının sonunda gün batımından sonra yaklaşık yarım saat boyunca görülebiliyor. Merkür’ü 30 Kasım’da Güneş’in batışından sonra Yay Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
Merkür, 14 Kasım akşamı Ay ile yakın görünümde. Ancak bu tarihte Ay yeni ay evresinden bir gün önce ayrıldığı için Ay'ı Merkür’ün yakınlarında fark etmek son derece zor.
Venüs’ü kasım ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görebilirsiniz. Venüs, Güneş’in doğuşundan yaklaşık 4 saat önce doğu yönünden doğuyor ve Güneş’in aydınlığında kayboluncaya kadar görülebiliyor.
9 Kasım sabahı Venüs’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı birbirine çok yakın görebilirsiniz.
30 Ekim sabahı ise Venüs, Başak Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Spika’nın yakınında olacak.
Mars, Güneş etrafındaki yörüngesinde hareket ederken 18 Kasım’da Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçiyor. Kavuşum olarak isimlendirilen bu durumdayken Mars’ı birkaç hafta boyunca görmek mümkün değil.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, kasım ayında gözlem için son derece uygun bir konumda. Jüpiter, 3 Kasım’da yörünge hareketi sırasında Güneş’e göre Dünya’nın arkasından geçecek. “Karşı konum” olarak isimlendirilen bu pozisyondayken Jüpiter aynı zamanda Dünya’ya en yakın konumda olacak.
25 Kasım’da ise Jüpiter’i, dolunay evresine yaklaşan Ay’ın yakınlarında görebilirsiniz.
Satürn kasım ayının başında hava karardıktan sonra güneydoğu-güney yönünde ufkun üzerinde görülebiliyor ve gece yarısından yaklaşık iki saat sonra güneybatı-batı yönünde ufuktan batıyor. Satürn ayın ilerleyen günlerinde daha erken batmaya başlıyor.
20 Kasım akşamı Satürn ve ilk dördün evresindeki Ay’ı güney yönünde ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Kasım ayında basit bir teleskop yardımıyla Uranüs’ü de gözlemleyebilirsiniz. Uranüs, 13 Kasım’da gözlem için son derece uygun bir konuma geliyor. “Karşı konum” olarak isimlendirilen bu durumdayken Güneş, Dünya ve Uranüs aynı hizadadır ve Dünya Güneş ile Uranüs’ün arasında bulunur.
Uranüs’ü 13 Kasım akşamı doğu yönünde, Boğa Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Aldebaran’dan Jüpiter’e çizeceğiniz hayali bir çizginin ortasına yakın bulabilirsiniz.
Kasım 2023’te Ay’ın Evreleri
Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 7 Kasım’da Dünya’ya en uzak, 22 Kasım’da ise Dünya’ya en yakın konuma geliyor. Bu iki konumdayken Dünya ile Ay arasındaki mesafe sırasıyla 404.600 km ve 369.800 km.
Aslan Gök Taşı Yağmuru
Yılın son önemli gök taşı yağmurlarından biri olan Aslan yani Leonid Gök Taşı Yağmuru, 17-18 Kasım gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte şehir ışıklarından uzak bir noktada ve berrak bir gökyüzünde maksimum 15 gök taşı görülebilir.
Aslan Gök Taşı Yağmuru’nun saçılma noktası yani gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıp etrafa dağılıyormuş gibi göründüğü nokta Aslan Takımyıldızı’nda bulunur. Aslan Gök Taşı Yağmuru’nun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte saçılma noktası gece yarısına yakın saatlerde kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve ilerleyen saatlerde ufkun üzerinde yükselmeye devam ediyor.