Güneş’i Takip Eden Malzeme Geliştirildi
Bir grup araştırmacı, tıpkı ayçiçekleri gibi Güneş’i takip eden bir malzeme geliştirdi.
Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı, tıpkı ayçiçekleri gibi Güneş’i takip eden bir malzeme geliştirdi. Dr. Xiaoshi Qian ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Nature Nanotechnology’de yayımlandı.
Geliştirilen malzeme, bitki saplarına benzeyen 1 mm çapında silindirlerden oluşuyor. Silindirlerin ana yapısını oluşturan polimerlerin (tekrar eden birimlerden oluşan zincir biçimli uzun moleküller) içinde ışığa tepki veren nanoparçacıklar (boyutları metrenin milyarda biri ölçeğinde olan parçacıklar) var. Nanoparçacıklar güneş ışığından aldıkları enerjiyi ısıya dönüştürerek malzemenin ısınmasını sağlıyor. Isınan polimerlerse küçülüyor.
Geliştirilen malzeme, tıpkı ayçiçekleri gibi, Güneş’i takip ediyor.
Araştırmacılar laboratuvar ortamında yaptıkları testler sırasında silindirlerin bir tarafına ışık tuttuklarında, ışık alarak ısınan taraftaki polimerlerin küçülmesiyle silindirlerin kafa kısımlarının ışık gelen tarafa doğru yöneldiğini gözlemlemişler. Geliştirilen malzeme, bu özellik sayesinde, sıradan malzemelere kıyasla çok daha fazla güneş enerjisi soğurabiliyor.
Malzemenin en önemli kullanım alanının güneş gözeleri olacağı öngörülüyor. Sıradan güneş gözeleri var olan güneş enerjisinin yaklaşık %22’sini soğurur. Geliştirilen malzemeyse 75 derecelik açıyla gelen ışığın %90’ını soğurmayı başarıyor.