Sürtünmeyi azaltan hidrofolyolar sayesinde, suyun üzerinde kayan yolcu gemileri yakın bir gelecekte gerçek olabilir.
Güneş’i Takip Eden Malzeme Geliştirildi
Bir grup araştırmacı, tıpkı ayçiçekleri gibi Güneş’i takip eden bir malzeme geliştirdi.
Kesilemeyen Malzeme Geliştirildi
Araştırmacılar, günümüzde kullanılan kesme aletlerinin kesmeyi başaramadığı bir malzeme geliştirdi.
Sıvı Metalden Üretilen Şekil Hafızalı Malzemeler
Bir grup araştırmacı, ezildikten sonra orijinal hâllerine dönebilen sıvı metal örgüler üretti.
Zırhtan Kurşun Geçirmez Yeleğe: Giyilebilir Savunma Teknolojileri
Kayıtlara geçmiş en eski mızrak MÖ. 40.000’lerde kullanılmış. Dolayısıyla savunma araçlarının da en az o kadar uzun bir tarihi olduğu söylenebilir.
Biyolojiden Esinlenilerek Geliştirilen Beton
Bir grup araştırmacı, canlı organizmalardan esinlenerek betonun daha dayanıklı hâle gelmesini sağlayan bir polimer üretti.
Enerji Tüketmeden Soğutan Yüzey Kaplaması
Bir grup araştırmacı yeryüzünün en sıcak ortamlarında bile hayatta kalmayı başarabilen bir böcek türünden ilham alarak bir soğutucu yüzey kaplaması geliştirdi.
• 16/04/2020
Doç. Dr. Eren Kalay ile Malzemelerin Sihirli Dünyası
Aslında bir malzeme denizinde yaşıyoruz. Bir itfayecinin yanmaz kıyafeti, uçakların hafif ama güçlü dış malzemesi, elektrikli araçların motorlarındaki mıknatıslar... Malzemeleri bazen elektriksel elektriksel bazen de manyetik özellikleri iyi olduğu, bazen ışığı geçirdiği, bazen çok sağlam olduğu için tercih ediyoruz. Peki, bir malzeminin özelliklerini belirleyen nedir?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Kalay canlı yayında malzemelerin sihirli dünyasını canlı yayında Bilim Genç okurları ile paylaştı ve okurlarımızdan gelen soruları yanıtladı.
Atıkları Grafene Dönüştüren Yöntem
Rice Üniversitesinde Prof. Dr. James M. Tour önderliğinde çalışmalar yapan bir grup araştırmacı, karbon içeren atıklardan grafen üretmeye imkân veren bir yöntem geliştirdi.
Kalp Kaslarını Onaran Hidrojel
San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesinde çalışan Prof. Dr. Karen Christman ve arkadaşları kalp krizi geçirmiş hastaların kalp kaslarını onarmak için bir hidrojel geliştirdi.
En Çok Okunan Makaleler