Hayvanlardan İnsanlara Geçebilen Yeni Bir Virüs Keşfedildi
COVID-19’dan sonra Çin’de hayvanlardan insanlara bulaşan yeni bir virüs türü keşfedildi: Peki, Langya henipavirüsü olarak isimlendirilen bu virüs hakkında neler biliyoruz?
SyhinStas/iStock.com
Langya Henipavirüsü Nedir?
Langya henipavirüsü, bir henipavirüs türüdür. Langya henipavirüsü, kısaca LayV olarak da bilinir. Henipavirüslerin genetik materyali RNA’dır. İnsanları ve atları enfekte eden Hendra virüsü (HeV) ile Güneydoğu Asya’da ölümcül salgına neden olan Nipah virüsü (NiV) de birer henipavirüs türüdür.
Langya Henipavirüsü Ne Zaman Ortaya Çıktı?
LayV, ilk olarak 2018 yılının sonlarında tespit edildi. Aralık 2018 ve Mayıs 2021 tarihleri arasında, çoğu çiftçiler olmak üzere insanlarda 35 LayV vakası tespit edildi. Virüs ağustos ayının başında sonuçları New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada bilim insanları tarafından resmî olarak tanımlandı.
Langya Henipavirüsünün Belirtileri Neler?
Virüsün bulaştığı kişilerde yaygın olarak görülen ilk belirti ateş. İkinci en yaygın belirti ise yorgunluk. Bu belirtilerin yanı sıra Langya henipavirüsü ile enfekte olan kişilerde öksürük, kas ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Ayrıca nadir de olsa karaciğer ve böbrek işlevlerinde bozukluk gibi ciddi komplikasyonlar da görülebiliyor. Ancak bu anormalliklerin ciddiyeti veya ölümcül olup olmadığı henüz belli değil.
Langya Henipavirüsü Nasıl Bulaşıyor?
Bilim insanları virüsün hayvanlardan insanlara bulaştığını düşünüyor. Test edilen 262 sivri farenin 71’inde LayV RNA’sı tespit edildi. Virüs ayrıca evcil köpeklerin de %5’inde ve keçilerin %2’sinde görüldü. Araştırmacılar bir vahşi fare türü olan sivri farelerin LayV virüsünün doğal kaynağı olduğunu düşünüyor. Virüsün insandan insana bulaşıp bulaşmadığı ise hâlâ belirsiz. Virüsün yayılma ve bulaşma yolları Tavyan Hastalık Kontrol Merkezi tarafından takip ediliyor.
Langya Henipavirüsü Yeni Bir Küresel Salgına Neden Olabilir mi?
Cambridge Üniversitesinden araştırmacılar, henipavirüslerin genel olarak insandan insana bulaşmadığı düşünüldüğü için LayV’nin bir salgın hâline dönüşme olasılığının düşük olduğunu söylüyor. Aynı şekilde Londra Kolej Üniversitesinden Prof. Dr. Francois Balloux da birkaç yılda görülen vaka sayısının çok az olmasının virüsün hızlı yayılmadığına işaret ettiğini, bu nedenle LayV’nin salgına yol açabilecek bir virüs olmadığını belirtiyor.
Kaynaklar: