Karadelik Tarafından Ters Yöne Çevrilen Işık Işınları
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde çalışan bir grup araştırmacı karadelikler tarafından hareket yönü tersine çevrilen ışık ışınlarının izlerine rastlamışlar.
Bir karadelik ve bu karadeliğe yaklaşmakta olan bir ışık ışını olduğunu düşünelim. Karadeliğin kütleçekimi sebebiyle ışığın hareket yönü değişecektir. Eğer ışık ışını karadeliğin olay ufkunu geçerse bir daha olay ufkunun dışına çıkmayı başaramayacak, karadeliğin merkezine doğru yol almaya devam edecektir. Ancak ışık ışınının karadeliğe düşmeden sadece hareket yönünü değiştirerek kaçıp kurtulması da mümkündür.
Bir ışık ışınının karadeliğe düşüp düşmeyeceği ve eğer kaçıp kurtulacaksa hareket yönünün ne ölçüde değişeceği ışığın başlangıçtaki hareket doğrultusuna ve karadeliğin kütlesine bağlı olarak değişir. Bazen ışık karadeliğin içine düşmez ancak karadeliğin çekimi sebebiyle hareket yönü neredeyse tersine döner. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde çalışan bir grup araştırmacı da 2012 yılında tamamlanan Rossi X-Işını Zamanlama Kâşifi (RXTE) görevi sırasında toplanan verilerde karadelikler tarafından hareket yönü tersine çevrilen ışık ışınlarının izlerine rastlamışlar.
Araştırmacılar tarafından incelenen veriler kısaca XTE J1550-564 olarak adlandırılan, bir karadelik ve bir yıldızdan oluşan bir sisteme ait. Araştırmacılar karadeliği çevreleyen madde bulutunun içinden gelen ışığı incelediklerinde, bazı ışınların önce karadeliğin etrafında dönmeye başladıkları ancak karadeliğin çekiminden kaçıp kurtulmadan önce madde bulutundan yansıtıldıkları sonucuna varmışlar.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Riley M. T. Connors ve arkadaşlarının The Astrophysical Journal’de yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.