Kasım 2024’te Gökyüzünde Neler Oluyor?
Kasım ayında çıplak gözle fark edilebilen gezegenlerin hepsini gece yarısından önce gökyüzünde görmek mümkün.
ClaudioVentrella / iStock
Merkür
Kasım ayının ilk günlerinde Merkür, gün batımından sonra güneybatı ufkunun hemen üzerinde görülebiliyor. 16 Kasım’da en büyük doğu uzanımına ulaşan gezegenin ufuktaki yüksekliği bu tarihten sonra azalacak. 3 Kasım’da ise Merkür ve hilal şeklindeki Ay ufka yakın bir konumda ancak ufkun üzerinden çok yükselmediklerinden gözlemleri zor olabilir.
Venüs
Kasım ayında Güneş’in batışından sonra güneybatı yönünde, ufkun üzerinde ortaya çıkan Venüs, yaklaşık iki saat boyunca görülebiliyor. 5 Kasım akşamı Venüs’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı güneybatı yönünde, ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Mars
Mars, 21 Kasım gecesi Ay ile birbirine son derece yakın görülebilir. Bu tarihte her iki gök cismini doğu yönünde, ufkun yaklaşık 25 derece üzerinde bulabilirsiniz.
Jüpiter
Kasım ayında son derece parlak görünen Jüpiter’i 17 Kasım akşamında, dolunay evresinden bir gece önce ayrılan Ay’ın yakınlarında görebilirsiniz. Siz de bir dürbün ya da basit bir teleskop yardımıyla kendi etrafındaki dönüşünü yaklaşık 10 saatte tamamlayan Jüpiter’in yüzeyindeki yapıların hepsini (örneğin Büyük Kırmızı Leke’yi, farklı renklerdeki şerit şeklindeki yapıları) bir gecede gözlemlemeyi deneyebilirsiniz.
Satürn
11 Kasım gecesi Jüpiter’i ve Ay’ı güneybatı-batı yönündeki ufkun hemen üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Leonid (Aslan) Gök Taşı Yağmuru
Yılın önemli gök taşı yağmurlarından biri olan Leonid (Aslan) gök taşı yağmuru, 17-18 Kasım gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte saatte 15 adede kadar gök taşı görülebilir.
Kaynak:
Bilim ve Teknik Dergisi, Kasım 2024, Yıl 58, Sayı 684.