Kaya Çekirdekli Gezegenlerin Yapısı
Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan bir grup araştırmacıya göre kaya çekirdekli gezegenlerin yapıları büyük oranda Dünya’nınkine benziyor.
Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Geçtiğimiz yüzyılda yapılan bilimsel çalışmalar, Dünya’nın merkezinde çoğunlukla demir ve nikelden oluşan Mars büyüklüğünde bir çekirdek olduğunu, bu çekirdeğin etrafında manto olarak adlandırılan kalın bir katman bulunduğunu, en dıştaysa ince bir kabuğun olduğunu gösterdi. Peki, bu yapı Dünya’ya mı özgü yoksa diğer kaya çekirdekli gezenlerin yapısı da Dünya’nınkine mi benziyor? Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan bir grup araştırmacıya göre kaya çekirdekli gezegenlerin yapıları büyük oranda Dünya’nınkine benziyor.
Li Zheng, Dimitar Sasselov ve Stein Jacobsen Astrophysical Journal’de yayımladıkları çalışmalarında bir bilgisayar modeli kullanarak kaya çekirdekli gezegenlerin yapılarını incelemiş. Sonuçlar kütle ve hacimleri farklı olsa da kaya çekirdekli gezegenlerin toplam kütlesinin üçte birinin çoğunlukla demir ve nikelden oluşan çekirdekte yer alacağını, üçte ikisininse manto ve kabuğu oluşturacağını gösteriyor. Şunu da not edelim ki, bu hesaplar kaya çekirdekli gezegenlerin bileşiminin Dünya’nınkine benzediği varsayımına dayanıyor. Güneş Sistemi’nin yakın çevresi göz önüne alındığında bu varsayımın makul olduğu söylenebilir. Ancak daha uzak sistemlerdeki gezegenlerin bileşimi ve dolayısıyla yapısı Dünya’nınkinden farklı olabilir.