Kelebek Kanatlarından İlham Alan Yeni Teknoloji
Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları kelebek kanatlarındaki karmaşık geometrik yapının benzerini daha küçük ölçekte üretmeyi başardı.
Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları kelebek kanatlarındaki karmaşık geometrik yapının benzerini daha küçük ölçekte üretmeyi başardı. Yöntem daha parlak ekranların geliştirilmesinde kullanılabilir.
Kelebek kanatlarının üzerindeki giroid, birbirinin içine geçmiş kavisli yüzeylerden oluşan karmaşık bir yapı. Kelebeklerin kanatlarındaki olağanüstü güzellikteki parlak renkler, ışığın kanatların yüzeyindeki bu yapılarla etkileşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Giroid ışıkla etkileştiğinde, kendine özgü üç boyutlu yapısı nedeniyle, sadece belirli dalga boyundaki ışınlar yüzeyinden yansıyor.
Bu durum kelebek kanatlarının yapısındaki pigmentlerden (renk verici kimyasal maddeler) farklı renkte görünmesine neden oluyor.
Geçmişte bu yapının yapay olarak üretilmesi için farklı yöntemler kullanılmıştı. Ancak bu araştırmalar sonucu geliştirilen giroid yapılarının boyutu doğal olanlarınkinden daha büyüktü. Sonuçları Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları kullandıkları yöntem sayesinde doğal örneklerinde olduğu şekilde (100 nanometre) nano ölçekte giroid yapıları üretmeyi başardı. Araştırmacılar üç boyutlu, karmaşık ve küçük yapıların hasar görme ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak geliştirdikleri yeni yöntem sayesinde hem mekanik dayanıklılığı yüksek hem de 100 nanometreden daha küçük boyutlarda giroid yapıları üretmenin mümkün olduğunu söylüyor.