Kirliliğin Öldürdüğü Kaplumbağalar
Her yıl yüzlerce deniz kaplumbağası sulardaki ya da sahillerdeki atıklara dolandıktan sonra ölüyor. Üstelik büyük çoğunluğu yumurtadan yeni çıkmış ya da çok genç kaplumbağalar. G
Gelecekte kirlenme artmaya devam ederse atıklara dolanarak ölen kaplumbağaların sayısının da artacağı öngörülüyor.
Kaplumbağaların dolandığı atıklar çok çeşitli: kayıp balık ağları, naylon olta ipleri, plastik paketleme ipleri, atık çapa ipleri, sismik kablolar... Dünya genelindeki bir araştırmaya göre, atıklara dolanmış halde bulunan kaplumbağaların %91’i çoktan ölmüş oluyor. Sağ kalanlarsa atıkları beraberinde sürüklüyor. Kaplumbağaların atıklara dolanma sebebiyle sakat kaldığı, uzuvlarının koptuğu ve boğulduğu görülüyor.
Araştırmaya katılan uzmanların %84’ü atıklara dolanmış halde kaplumbağalarla karşılaştığını söylüyor. Rapordaki tahminlere göre her yıl 1000’in üzerinde kaplumbağa sulardaki ya da sahillerdeki atıklara dolandıktan sonra ölüyor. Ancak gerçek değerin büyük olasılıkla bu tahminin çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Çünkü ölen kaplumbağaların hepsi kıyıya vurmuyor. Ayrıca kıyıya vuran kaplumbağaların bazıları yerel halk tarafından yenmek üzere alınıyor.
Özellikle yumurtadan yeni çıkmış ve genç kaplumbağaların kirlilikten daha çok etkilendiği belirtiliyor. Bu kaplumbağalar okyanus akıntılarını takip ederek çöplerin yoğun olduğu bölgelere gidiyor ve bazen bu bölgeleri yıllarca kendilerine yuva ediniyorlar.