Küçük Dünyalar Video Yarışması
Bu yıl 5.’si düzenlenen Nikon Küçük Dünyalar Video Yarışması, çıplak gözle bakıldığında görülemeyen bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Gözümüz, dalga boyu 400-800 nanometre (metrenin milyarda biri) arasında olan ışığı algılayabilir. Işık tayfındaki bu aralığa görülebilir ışık aralığı diyoruz. Aşağıdaki formülü kullanarak bu aralıktaki ışığın frekans olarak değerini bulabilirsiniz.
Elektronik kameralarda görüntü kalitesi megapiksel değeriyle ifade edilir. Bir kamera gibi çalıştığını varsayarsak gözümüzün 324-576 megapiksel kalitesinde videolar çektiğini söyleyebiliriz. Ancak gözümüzün her şeyi ayırt etmesi mümkün değildir. Örneğin bir resim üzerinde iki nokta arasındaki mesafe yaklaşık olarak 0,08 milimetreden büyükse bu iki noktayı ayrı ayrı görürüz, aralık bu değerden daha küçükse noktaları tek bir noktaymış gibi algılarız. Diğer yandan çıplak gözle baktığımızda mikroorganizmaları görebilseydik şimdikinden çok farklı bir yaşam tarzına sahip olabilirdik.
Bu yıl 5.’si düzenlenen Nikon Küçük Dünyalar Video Yarışması, çıplak gözle bakıldığında görülemeyen bir dünyanın kapılarını aralıyor. Mikroskoplarla ve çeşitli görüntüleme teknikleriyle çekilen videolarla katılım sağlanan yarışma bilimsel ve sanatsal bakış açılarını bir araya getiriyor.
Yarışmada bu yılın birincisi Wim van Egmond oldu. Egmond’un çektiği videoda bir Trachelius ciliate, bir Campanella ciliate’yi yerken görülüyor.
Yarışmada ikinciliği, bir termitin bağırsağında yaşayan bir hücreli Trichonympha’ları görüntüleyen Danielle Parsons kazandı.
Üçüncü ise, bir parazitoid larvanın (Cotesia urabae) konakçısı Uraba lugens’ten çıkışını ve kendisine bir koza örmesini konu alan videosuyla Gonzalo Avila oldu.
Çoğunluğu mikroorganizmaların dünyasına odaklanan videolara Nikon’un yarışma sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar: