Matematiksel Denklemler Trafik Sorununu Çözebilir
Günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok soru kesin bir biçimde çözülemiyor. Bazı durumlarda soruyu çözmek için bilinen bir yöntem yokken bazı durumlarda ise bilinen çözüm yöntemlerinin uygulanması çok zor.
Günlük hayatta karşımıza çıkan pek çok soru kesin bir biçimde çözülemiyor. Bazı durumlarda soruyu çözmek için bilinen bir yöntem yokken bazı durumlarda ise bilinen çözüm yöntemlerinin uygulanması çok zor. Ayrıca çoğu zaman soruyu çözmek için gerekli verileri toplamak neredeyse imkânsız. Trafik sıkışıklıklarının nasıl önlenebileceği de çözülmesi zor sorulardan biri.
Öncelikle trafik hakkında veri toplamak hayli zor. İstatistiksel olarak hangi yerlerde hangi zamanlarda trafik sıkışıklığı olduğu belirlenebilir. Fakat anlık olarak bir caddedeki trafik yoğunluğunu ölçmek zor, hangi araçların hangi yönlerde yolculuk edeceğini bilmek ise imkânsızdır. Bu durumlarda genel olarak yapılan şey, problemin en önemli kısımlarını göz önüne alan kaba bir model yapmak ve bu sorunun bir çözümünü bularak gerçek sorunu kısmen de olsa çözmeye çalışmaktır. Pek çok araştırma grubu trafik sorununu çözmek için modeller ve matematiksel denklemler üzerine çalışıyor.
Bristol Üniversitesi’nde görev yapan bir grup araştırmacının Physical Review E'de yayımladığı bir çalışmaya göre robot arabaların (bilgisayar tarafından yönlendirilen arabaların) tepki verme süreleri ayarlanarak trafik sıkışıklıkları ve trafik kazaları azaltılabilir.
Bilgisayarlar tarafından yönlendirilen araçlar hem ortamdaki değişikliklere daha hızlı cevap verebilir hem de kablosuz iletişim ağlarını kullanarak çevredeki trafik hakkında bilgi edinebilir. Dr. Robert Szalai ve çalışma arkadaşlarının yaptığı hesaplar, robot arabaların tepki verme sürelerinin uygun bir şekilde ayarlanmasıyla trafik sıkışıklıklarının ve trafik kazalarının azaltılabileceğini gösteriyor.