Minyatür Uydularla Dünya’yı Daha “Net” Gözlemlemek Mümkün
NASA ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar minyatür uydular sayesinde Dünya’dan yayılan enerji miktarının daha doğru bir şekilde ölçülebileceğini belirledi.
Kullanılan yöntemde elde edilen sonuçlardaki hata oranı, geleneksel uydulardan elde edilen sonuçlardakinden daha düşük.
CubeSat olarak da isimlendirilen minyatür uydular küçük bir kutu şeklindeki (tabanı 10x10 santimetre olan ancak yüksekliği değişebilen) uydulardır. Bu teknoloji üretim ve uygulama maliyetlerinin düşük olması nedeniyle üniversitelerden araştırmacıların ve özel girişimcilerin uzay teknolojileri alanında araştırma yapmasına imkân sağlıyor.
NASA ve MIT’den bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada 3 ile 8 arasında değişen sayıda minyatür uydu kullanıldı. Minyatür uydular Dünya’ya ulaşan güneş ışınlarının ne kadarının geri yansıdığını ölçtü. Araştırmada elde edilen verilerdeki hata oranının geleneksel bir uydu kullanılarak elde edilen verilerdekinin yarısı kadar olduğu belirlendi. Sonuçlar Acta Astronautica dergisinde yayımlandı.
Güneş’ten Dünya’ya ulaşan ışınların bir kısmı atmosfer ve yerin yüzeyi tarafından soğurulurken bir kısmı uzaya geri yansır. Güneş’ten gelen enerjinin ne kadarının geri yansıdığının belirlenmesi, Dünya’nın enerji “bütçesinin” (yani giren ve çıkan enerji miktarının) takip edilmesi açısından hayli önemli. Çünkü bu bilgiler Dünya’nın ortalama sıcaklığını dolayısıyla iklimini doğrudan etkiler.
Araştırmada bir grup minyatür uydu Dünya üzerindeki belli bir noktayı farklı açılardan görüntüleyebilecek şekilde bir araya getirildi. Geliştirilen yeni yöntem uyduların aynı noktayı farklı açılardan görüntüleyebilmesine imkân sağlıyor. Dünya’nın güneş ışınlarını farklı açılarda yansıtması nedeniyle, geliştirilen yöntem bilim insanlarına daha doğru ölçümler yapılması konusunda avantaj sağlıyor.