Neden Bazı Tohumlar İlkbaharda, Bazıları Sonbaharda Ekilir?
Bir tohumun ne zaman ekileceğini belirleyen temel etken sıcaklıktır.
Bitkiler çoğunlukla düşük sıcaklıklara karşı duyarlı olduğundan tohumlar çoğunlukla ilkbaharda ekilir. Ancak soğuğa ve donmaya karşı dirençli bazı bitki tohumları (örneğin pancar, lahana, brokoli) sonbahar aylarında ekilebilir.
Sonbaharda ekilen tohumlar kış aylarında gerçekleşen yağışların etkisiyle daha erken büyümeye başlar. Soğuk hava koşullarına dayanıklı bitkilerin tohumlarının sonbaharda ekilmesi, bu bitkilerin ilkbaharda ekilen tohumlar henüz gelişme aşamasındayken hasat edilmesine imkân verir.
Bazı bitkilerin (örneğin sarımsak, kış buğdayı) ise gelişimlerinin belirli bir aşamasında düşük sıcaklıklara maruz kalması gerekir. Bu durum vernalizasyon olarak isimlendirilir. Vernalizasyon dönemi bu tür bitkilerde çiçek oluşumu için gereklidir.
Bitkilerin çiçekten gelişen kısımları meyve; kök, gövde, yaprak gibi diğer kısımları ise sebze olarak isimlendirilir. Çiçek kısmından gelişen domates, patlıcan gibi bitkiler için tozlaşma süreci hayli önemlidir. Havanın daha sıcak olması tozlaşma sürecini olumlu etkiler. Dolayısıyla bu tür bitki tohumları genellikle ilkbaharda ekilir.