Neden Belirli Bir Yüksekliğin Üzerinde Ağaç Yetişmez?
Ağaçlar gövde uzunluğu 3 metrenin üzerinde olan odunsu yapıdaki bitkiler olarak tanımlanabilir. Genellikle ağaç sınırı olarak bilinen belirli bir yüksekliğin üzerindeki irtifalarda yetişmezler.
Ağaçlar gövde uzunluğu 3 metrenin üzerinde olan odunsu yapıdaki bitkiler olarak tanımlanabilir. Genellikle ağaç sınırı olarak bilinen belirli bir yüksekliğin üzerindeki irtifalarda yetişmezler. Bunun nedeni ağaç sınırının üzerindeki iklim koşullarının ağaçların büyümesi, yaşamlarını devam ettirmesi ve çoğalması için uygun olmamasıdır.
Yüksek bölgelerde özellikle soğuk mevsimlerde ulaşılan düşük sıcaklıklar hücrelerin zarar görmesine neden olabilir. Gövde uzunlukları diğer bitkilere göre daha yüksek olan ağaçlar bu durumdan daha fazla etkilenir. Düşük sıcaklık topraktaki suyun donmasına neden olarak topraktan alınan su miktarının da azalmasına neden olur.
Ayrıca yoğun karın ve şiddetli rüzgârın sebep olduğu mekanik aşınmalar mikroorganizmaların ağaçların dokularına zarar vermesine imkân verir.
Ağaçların büyümesinde temel etken fotosentez sonucu karbon depolayabilmeleridir. Ancak düşük sıcaklıkların hüküm sürdüğü dönemin uzun olduğu yüksek bölgelerde ağaçların büyüme dönemi çok kısadır. Bu durum ağaçların yaşamlarını devam ettirebilmesini engeller. Düşük sıcaklık ayrıca yeni hücrelerin oluşumunu da yavaşlatır.
Filizlenme yeni ağaçların ve ağaç kolonilerinin oluşmasında en önemli etkendir. Ortalama sıcaklığın düşük olduğu yüksek bölgelerde tohumların olgunlaşması ve yeni filizlerin oluşumu yavaşlar.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.