ODTÜ Robot Topluluğu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde 2000 yılında kurulan ODTÜ Robot Topluluğu, Türkiye’nin ilk robot topluluğu olma unvanını taşıyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde 2000 yılında kurulan ODTÜ Robot Topluluğu, Türkiye’nin ilk robot topluluğu olma unvanını taşıyor. Robota olan ilgiyi artırmaya çalışan ve Türkiye’yi robot teknolojileri alanında daha ileriye taşımayı hedefleyen topluluk, genç ve girişimci lisans öğrencilerinden oluşuyor. Topluluk üyeleri, ders dışındaki boş zamanlarında hem kendilerini geliştiriyor hem de yeni üyelere temel elektronik ve robot eğitimi veriyorlar. Her sene düzenlenen Uluslararası ODTÜ Robot Günleri’yle de bu bilgi paylaşımı yerli ve yabancı robot severlerin katılımıyla birlikte daha da artıyor.
Robot teknolojileri alanına ilgi duyan elektronik ve makine mühendisliği bölümlerinden birkaç öğrencinin öncülüğünde kurulan ODTÜ Robot Topluluğu, 15 yıl içinde giderek genişleyen, her yıl uluslararası bir organizasyon düzenleyen ve teknik bilgi ve donanım gerektiren ulusal yarışmalara katılan büyük bir topluluğa dönüştü. Kurulduğu dönemde kısıtlı imkânlarla robot teknolojileri alanında çalışmalar yürüten topluluk, 2002 yılında Türk Zekâ Vakfı işbirliğiyle Türkiye'nin ilk robot yarışmasını düzenleyerek bu alanda yeni bir dönem başlattı. ODTÜ Robot Günleri, geride bıraktığı 12 organizasyonda hem Türkiye'deki diğer kulüp ve organizasyonlar için örnek oldu hem de 2000'li yılların başında hayli teknik ve akademik görülen robot teknolojileri alanının ilk ve orta öğrenim düzeyinde uğraşılan bir alana dönüşmesinde önemli rol oynadı.
ODTÜ Robot Topluluğu'nun çalışmalarını yoğunlaştırdığı bir diğer alan ise, 2005 yılından bu yana her yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları. 2005'teki ilk yarışa MEŞ-e isimli güneş enerjili aracıyla katılıp birinci olan topluluk, sonraki yıllarda çeşitli kategorilerde toplam dört güneş enerjili, iki hidrojen enerjili ve iki elektrikli araç ile yarışlara katılarak 1, 2 ve 3.'lükler kazandı ve birçok kez tasarım ve yerli ürün teşvik ödüllerine layık görüldü. Katıldığı yarışlardaki öncelikli amacı teknik bilgi ve donanım düzeyini sürekli geliştirmek olan ODTÜ Robot Topluluğu'nun bütün araçlarında, imkânlar dâhilinde elektronik ve mekanik donanımlar, tasarımlar ve üretimler topluluğun aktif üyesi olan lisans öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor.
Kuruluşundan günümüze bütün organizasyon ve projelerini amatör ruhla yapan ODTÜ Robot Topluluğu, çalışmalarını tamamen destekçi firmalar ve kurumların maddi yardımlarıyla gerçekleştiriyor. Kendilerini geliştirirken bir yandan da proje tasarlayan, üreten ve geliştiren ODTÜ Robot Topluluğu üyeleri daha kapsamlı projeler ortaya koyabilmek için çalışmalarını destekleyecek firma ve kurumların katkılarını bekliyor. Her zaman daha iyiyi, daha yeniyi ve daha başarılıyı ortaya koymak adına projeler geliştiren topluluk “Teknolojinin keyfini çıkarın...” sloganıyla hareket ediyor.