logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Probiyotikler ve Prebiyotikler

Dijital İkiz Nedir?

Satranç Aralık 2025

Gelişmiş Hava Hareketliliği Çağı Başlıyor

Nanoboyutlarda Yaşam: Bilimin Gizli Dünyası

Yapay Zekâ İletişimimizi Nasıl Değiştiriyor?

Ayın Şifrebilim Sorusu – Aralık 2025


Probiyotikler ve Prebiyotikler

Fatma Gönen
09 / 12 / 2025

Sağlıklı bir yaşam için bağırsak sağlığımız büyük önem taşıyor. Bu denge için iki önemli destekçimiz var: probiyotikler ve onları besleyen prebiyotikler. İsimleri birbirine benziyor ama görevleri farklı. Peki, bu ikili birlikte çalıştığında bağırsaklarımızda neler oluyor?

Probiyotikler ve Prebiyotikler

Thesomegirl/iStockphoto.com

Probiyotikler Nedir?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), probiyotikleri “yeterli miktarda alındığında konakçıya fayda sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlar. Basitçe söylemek gerekirse probiyotikler sağlığımız için yararlı bakterilerdir.

Her probiyotik kendine özgüdür ve vücudumuza farklı şekillerde yardımcı olur. Örneğin bazıları antibiyotik kullanımına bağlı ishali azaltabilirken, bazıları irritabl bağırsak sendromu (IBS) nedeniyle görülen şişkinlik gibi semptomları hafifletebilir. Ayrıca lif ve diğer besinlerin sindirilmesine yardımcı olurlar. Probiyotikler bağırsaklarda kalıcı değildir. Yani alındıktan sonra görevlerini yerine getirir ve zamanla vücuttan atılırlar. Probiyotikler çoğunlukla yararlı bakterilerden oluşur ancak bazı maya türleri de probiyotik olarak nitelendirilir.

Probiyotikler Hangi Besinlerde Bulunur?


Probiyotikler özel suşlar içeren yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinde; kombucha, lahana ve salatalık turşusu gibi fermente gıdalarda bulunabilir. Probiyotikler ayrıca besin takviyeleri ve bazı gıdalara özel olarak eklenebilir.

En çok bilinen probiyotik bakteriler Lactobacillus ve Bifidobacteria'dır. Ancak her fermente gıda probiyotik değildir; üretim, pastörizasyon veya sonraki süreçler canlı bakterileri azaltabilir ya da yok edebilir.

Genel bağırsak sağlığı için herkesin probiyotik takviyesi alması gerekmez. Bazı probiyotik türleri, belirli hastalıkların tedavisinde veya semptomların hafifletilmesinde kullanılabilir. Bu nedenle özel bir durumunuz varsa bir probiyotik takviyesi kullanmadan önce bir uzmana danışmak önemli. Doğru teşhis ile sizin için en uygun probiyotik türünü seçebilirsiniz.

Prebiyotikler Nedir?

Prebiyotikler, “konakçı mikroorganizmalar tarafından seçici olarak kullanılan ve sağlığa fayda sağlayan maddeler” olarak tanımlanır. Basitçe söylemek gerekirse prebiyotikler bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin yani probiyotiklerin tükettiği besinlerdir. Prebiyotikler, gıdaların sindirilemeyen kısımlarıdır; kalın bağırsakta fermente olur ve yararlı bakterileri besler. Bu süreçte kısa zincirli yağ asitleri üretilir. Bu asitler bağırsak duvarı hücrelerini besler, bağışıklık sistemine katkıda bulunur ve genel sağlığı destekler.

Yeterli miktarda prebiyotik almak, bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini ve miktarını artırarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Çoğu prebiyotik bir lif türü olsa da her lif prebiyotik değildir. İnülin, fruktanlar, galakto-oligosakkaritler (GOS), dirençli nişasta, beta-glukan ve pektin prebiyotik liflerden bazılarıdır.

Prebiyotik Lif Türleri ve Bulunduğu Besinler

  • İnülin; yer elması, pırasa, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, hindiba kökü ve muzda bulunur.
  • Fruktanlar; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda ve sarımsak, soğan, enginar, kuşkonmaz ve muz gibi besinler ile Antep fıstığı, kaju ve kestane gibi kuru yemişlerde bulunur.
  • Galakto-oligosakkaritler (GOS); süt ve fermente süt ürünleri ile mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi baklagillerde bulunur.
  • Dirençli nişasta; yeşil renkli muz, yulaf, tam tahıllar, baklagiller ve haşlanıp soğutulmuş patates ile fındık ve badem gibi kuru yemişlerde bulunur.
  • Beta-glukan; yulaf ve arpa gibi tahıllarda bulunur.
  • Pektin; elma, havuç, nar, şeftali ve narenciye kabuklarında bulunur.

Araştırmalar günde yaklaşık 5 gram inülin alımının bağırsaktaki yararlı bakterilerden Bifidobacteria’yı artırabileceğini gösteriyor. Yani probiyotiklerden tam fayda sağlayabilmek için prebiyotik tüketmek önemli. Prebiyotikten yoksun kaldığımızda vücudumuzdaki faydalı bakteriler azalabilir.

Günün sonunda prebiyotik ve probiyotikler “bir elmanın iki yarısı” gibidir. Biri olmadan diğeri verimli çalışamaz. Her ikisini de düzenli almak hem sindirim sistemimizi hem de genel sağlığımızı olumlu yönde destekler.

Sözlük:

Suş: Aynı türdeki mikroorganizmaların küçük genetik farklılıklar taşıyan alt grupları.

Kaynaklar:

  • https://www.nature.com/articles/nrgastro.2014.66
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531707000358
  • https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/food-labelling/health-claims/microorganisms-term-probiotic.html
  • https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics
  • https://isappscience.org/resource/probiotics/
  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/   
  • https://cdhf.ca/en/probiotics-vs-prebiotics/
  • https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-prebiotics
  • https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics/
  • https://health.clevelandclinic.org/prebiotics-vs-probiotics-whats-the-difference
  • https://openknowledge.fao.org/items/1c836817-9be2-4256-83ae-0b5055039b50

Yazar Hakkında:

Fatma Gönen

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Konu
Sağlıklı beslenme

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Nanoboyutlarda Yaşam: Bilimin Gizli Dünyası

Duyurular • 05-12-2025

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programının 12. Dönem Çağrıları Yayınlandı!

Duyurular • 26-09-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 08-09-2025

NEXT Sosyal Nedir?

Haberler • 17-08-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş