Herhangi bir yüzeyin üzerine düşen güneş ışığını yansıtma kapasitesine albedo denir. Peki yeryüzündeki farklı alanların albedo kapasiteleri hakkında neler biliyoruz?
Satranç - Temmuz 2018
Satranç köşesinde bu ay Haziran 2018 probleminin çözümüne ve Temmuz 2018 problemine yer veriyoruz.

Sevgili gençler,
Geçen ay sorduğumuz sorunun çözümüyle başlayalım. Önce soruyu hatırlayalım:
İki hamlede mat
Bu pozisyonda da siyahın hemen hemen tüm hamlelerine karşı hazır matlar var: 1...Ka2 (ya da b2, c2, d2) 2. Kxg5 mat; 1...Ke2 (ya da f2, g3, g4) 2. Şxe2 (ya da f2, g3, g4) mat. “Hemen hemen” dedik çünkü siyahın 1...Kg1! hamlesine karşı beyazın mat hamlesi yok. Yani bu bir “tam olmayan” blok problemi. O halde anahtar hamleyi seçerken bunu göz önünde bulundurmalıyız. O anahtar hamle de 1. Ka2!. Şimdi siyah 1...Kg1 oynarsa 2. Kd2 mat var. Diğer matlar değişmeden kalıyor. Bununla birlikte, anahtar hamle 1...c4 hamlesine izin veriyor. Ama onun da cevabı var: 1. Ka5 mat!. Buna switchback hamlesi deniyor, “zikzaklı yol” gibi bir anlamı var. Biz “git-geri gel” gibi düşünebiliriz.
Düşünmeniz için size yeni bir problem veriyoruz. Bir sonraki ay görüşmek üzere...
İki hamlede mat
Bilim Genç web sitesinde yayınlanan yazı, haber, video, fotoğraf, çizim ve animasyonların her türlü hakkı TÜBİTAK’a aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi olsa alıntı yapılamaz, kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.
Fizik-Kimya-Matematik
|
Geometrik şekle sahip bir tarlada otlayan atın otlayabileceği kısım bir matematik problemine dönüşüyor. Gelin soruyu ve cevabı birlikte inceleyelim. |