Enceladus’ta Yaşam
Araştırmalar, Satürn’ün uydusu Enceladus’un buzlu yüzeyinin altındaki okyanusta yaşamın temel bileşenlerinden biri olan fosforun bol miktarda bulunduğunu gösteriyor.

NASA / JPL-CALTECH / SPACE SCIENCE INSTITUTE / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Dünya dışında yaşam izleri arayan araştırmacılar sıvı su bulmaya çalışırlar. Ancak bir gök cisminin yaşama elverişli olması için yüzeyinin okyanuslarla kaplı olması gerekmiyor. Yaşama ev sahipliği yapacak sular, gök cisimlerinin yüzeyinin altında da bulunabilir.
Güneş sisteminde, yüzeyinin altında okyanuslar bulunduğuna dair güçlü kanıtlar olan gök cisimleri arasında Enceladus, Europa ve Titan uyduları var.
Enceladus’taki yer altı okyanusu, Cassini uzay aracı tarafından keşfedilmişti. Daha sonraları uydunun yüzeyinden fışkıran buharlar analiz edilerek, yaşam için gerekli tüm bileşenlerin neredeyse tamamının yer altı okyanusunda bulunduğu sonucuna varılmıştı. Yapılan son kuramsal çalışmalar, yaşamın en temel bileşenlerinden biri olan fosforun da Enceladus’taki okyanusta bol miktarda bulunduğuna işaret ediyor.
Fosfor, yaşam için en gerekli elementlerden biridir. DNA, RNA, ATP gibi biyolojik moleküllerin yanı sıra hücre zarlarında, kemiklerde ve dişlerde de fosfat iyonları bulunur.
Southwest Araştırma Enstitüsünden bir grup araştırmacı, Enceladus’un yapısı ve yer altı okyanusu hakkında edinilen bilgileri kullanarak çeşitli jeokimya benzetimleri yapmışlar ve fosfat iyonlarının Enceladus’taki yer altı okyanusunda bol miktarda bulunması gerektiği sonucuna varmışlar. Yapılan kuramsal çalışmalar gözlemlerle doğrulanmayı bekliyor.
Konu hakkında detaylı bilgiye Dr. Jihua Hao ve arkadaşlarının Proceedings of The National Academy of Sciences’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.