Saydamlığı Değiştirilebilen Malzeme
Harvard Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, pencerelerde kullanılabilecek malzemelerin saydamlıklarını kısa süre içerisinde değiştirmeye imkân veren yeni bir yöntem geliştirdi.
Dr. Samuel Shian ve Dr. David R. Clarke tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Optics Letters’ta yayımlandı.
Günümüzde saydamlığı değiştirilebilen malzemelerde elektrokimyasal tepkimelerden yararlanılıyor. Bu malzemelerin saydamlığını voltaj uygulayarak kısa sürede değiştirmek mümkün olsa da üretimleri için kullanılan yöntem hem zor hem de pahalı. Harvard Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği yeni yöntemse çok daha ucuz bir biçimde saydamlığı değiştirilebilen malzemeler üretmeye imkân veriyor. Bu durumun nedeni yeni yöntemde karmaşık kimyasal tepkimelerin değil basit fiziksel süreçlerin kullanılması.
Geliştirilen yeni malzeme, transparan ve yumuşak elastomerlerin (esnek malzemelerin) arasına yerleştirilmiş cam ya da plastik katmanlar içeriyor. Elastomerler, kendi başlarına ışığı saçamayacak kadar çok küçük gümüş tellerle kaplanıyor. Bu gümüş teller, voltaj uygulandığı zaman birbirlerine doğru hareket ederek yumuşak elastomer katmanların şeklinin bozulmasına sebep oluyor. Böylece malzeme daha fazla ışık saçmaya başlıyor ve transparanlığını kaybediyor. Uygulanan voltajın büyüklüğünü değiştirerek malzemenin ışık geçirgenliğini ayarlamak da mümkün. Üstelik malzemenin saydamlığının değiştirilmesi bir saniyeden daha kısa sürüyor.
Eğer bu malzemeler gelecekte günlük hayatımızda yer etmeye başlarsa evlerimizdeki ışık miktarını ayarlamak için perdelere ihtiyacımız kalmayacak. Çünkü gece yatmadan önce evimizin yeterince karanlık olması için pencerelere bir miktar voltaj uygulamamız yeterli olacak. Sabah kalktığımızda evimizi aydınlatmak için yapmamız gereken tek şeyse pencerelere uyguladığımız voltajı azaltmak.