TÜBİTAK 4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları 2024 Yılı Çağrısı Başvuruya Açıldı!
4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları 2024 Yılı Çağrısı’na başvurular 10 Ocak 2025 tarihinde saat 17:30’da son bulacak.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı, iki yıldır Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı yürütüyor. 4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları 2024 Yılı Çağrısı’na başvurular 10 Ocak 2025 saat 17:30’da son bulacak.
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı Nedir?
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı’nın iki yıldır yürüttüğü, çağrı kapsamındaki konulara yönelik özel gereksinimli bireylerde farkındalık oluşturmayı, bu bireylere, eğitim ve bağımsız yaşam konularında destek sağlayarak toplumla bütünleşmelerini kolaylaştırmayı, özel gereksinimli bireylere hizmet sunan kişiler ve özel gereksinimli bireyler arasında bilimsel uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamayı hedefleyen bir destek programıdır.
4008 Programı, “gelişimsel ve/veya bilişsel yetersizlik tanılı (zihin yetersizliği, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, çoklu yetersizlik, dil ve konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve duygu/davranış bozukluğu) özel gereksinimli bireyleri kapsamaktadır.
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı’nın Amaçları Nelerdir?
Desteklenen projelerdeki etkileşimli uygulamalarla aşağıdaki amaçlara ulaşmak hedefleniyor:
- Özel gereksinimli bireylerin bilimsel olguları fark etmeleri sağlanarak, merak duygularını, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerini teşvik etmek ve bilişsel, sosyal, görsel, motor becerilerini geliştirmek,
- Özel gereksinimli bireylere ve bu kişilere hizmet veren bireylere yönelik bilimsel veriyle desteklenen özgün yöntem, teknik, materyal, içerik ve uygulamaları yaygınlaştırma çalışmalarında bulunmak,
- Bilimsel veriyle desteklenen nitelikli örnekleri özel gereksinimli bireylere uyarlamak ve/veya yaygınlaştırmak,
- Özel gereksinimli bireylerin bağımsız ve aktif yaşamı destekleyen fiziksel ve sosyal ortamlara katılımını kolaylaştıran uygulamaları yaygınlaştırmak,
- Özel gereksinimli bireylerin kişisel ve mesleki olarak gelişimlerini sağlayan çalışmaları desteklemek,
- Özel gereksinimli bireylerin yetişkinlik ve yaşlılık sürecini sürdürme konusunda hazırlık yapmalarına yönelik çalışmaları gerçekleştirmek,
- Özel gereksinimli bireylere yönelik acil durum, güvenlik ve barınma hizmetlerinin çeşitlerini ve niteliklerini artırmaya yönelik çalışmaları desteklemek.
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı’nın Hedef Kitlesi Kimlerdir?
Program kapsamında hedef kitlesi aşağıdaki hedef kitlelerin en az birinden oluşan projeler destek alabiliyor:
- Özel gereksinimli bireyler
- Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynler
- Özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar gerçekleştiren öğretim elemanları
- Lisans ve lisansüstü programlarda öğrenim gören öğrenciler
- Bir kurum veya kuruluşta çalışan öğretmenler
- Kamu veya belediye iştiraklerinin işlettiği bilim merkezi çalışanları
- Özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştıracak biçimde profesyonel hizmet sunan tüm kişiler
Hangi Alanlardaki Projeler Destekleniyor?
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı ile Doğa Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Tarımsal Bilimler ve Tıbbi Bilimler alanları kapsamındaki projeler destekleniyor.
Desteklenen Projelerdeki Atölye ve Etkinliklerde Ne Tür Yöntem, Teknik ve/veya Etkinlik Türleri Yer Alabiliyor?
Desteklenen projelerde özel gereksinimlilere yönelik teknoloji destekli öğretim uygulamaları, bilimsel gezi ve saha çalışması, eğitsel oyun, mobil uygulamalar, oyunlaştırma, sanat, spor, videoyla model olma, yaratıcı drama, yanlışsız öğretim yöntemleri, artırılmış/sanal/karma gerçeklik ve bunlara alternatif olabilecek farklı etkinlik türleri ve yöntemleri yer alabiliyor.
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı’na Kimle başvurabiliyor? Başvuru Koşulları Neler?
Proje Yürütücüsü Olma Koşulları:
- Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşı olmak,
- En az tezli/tezsiz yüksek lisans derecesine sahip olmak,
- Kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ya da kamunun veya belediye iştiraklerinin işlettiği bilim merkezinde tam zamanlı personel kadrosunda olmak,
2024 Yılında Hangi Projeler Destek Almaya Hak Kazandı?
2024 yılında destek almaya hak kazanan projelerin listesine bu linkten, çağrı kapsamında desteklenen projelerin detaylarına Destek Programları Portalı’ndan erişebilirsiniz.
Destek Programıyla İlgili Ayrıntılı Bilgilere Nereden Ulaşabiliriz?
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı’yla ilgili tüm bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.