TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları Sonuçlandı
Kocaeli Körfez Yarış Pisti bu yıl 11.’si gerçekleştirilen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na ev sahipliği yaptı.
Kocaeli Körfez Yarış Pisti bu yıl 11.’si gerçekleştirilen TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na ev sahipliği yaptı. Hidrojen (Hidromobil) ve batarya elektrik (Elektromobil) enerjisiyle çalışan araçların yarıştığı organizasyonda her iki kategoriye de İstanbul Üniversitesi’nin araçları damgasını vurdu.
3 Ağustos 2015 tarihinde 58 üniversite takımının kayıt yaptırmasıyla başlayan etkinlik, sonraki üç gün araçların teknik kontrolleriyle devam etti. 7 Ağustos Cuma günü yapılan deneme yarışları ile sıralamaları belirlenen araçlar hafta sonu yapılacak yarışlar için hazırlıklarını tamamladı. 8 Ağustos Cumartesi günü teknik kontrolleri başarıyla tamamlayan dokuz hidrojen enerjili araç, 10 turu 45 dakikada tamamlamak üzere 1950 m’lik pistte yerlerini aldı. Deneme yarışlarının da galibi olan İstanbul Üniversitesi’nin Hidroist adlı aracı 19,5 km'de 62,9 L hidrojen tüketimi ve yaklaşık 1,56 TL maliyetle kategorisinin en verimli aracı olarak birinciliği elde etti. Yıldız Teknik Üniversitesi Hyd-RS adlı aracıyla ikinci, Karadeniz Teknik Üniversitesi H-Vira adlı aracıyla üçüncü olurken tasarım ödülü, Timsah-H adlı Hidromobil aracıyla motor ve motor sürücüsünü kendisi üreten tek takım olan Uludağ Üniversitesi’ne verildi.
9 Ağustos Pazar günü 37 Elektromobil aracı iki grup halinde kıyasıya yarıştı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin’in başarı dilekleriyle yarışa başlayan katılımcılar toplam 58,5 km’lik parkuru 65 dakikada tamamlamaya çalıştı. Yarış sonunda araçların enerji sarfiyatları hesaplanarak sıralama belirlendi. İstanbul Üniversitesi’nin Socrat-Ev’15 adlı aracı 58 km’lik yolu yaklaşık 36 kuruşluk maliyetle tamamlayarak yarışta birinci oldu. Dizel bir otomobilin aynı mesafeyi 8,8 TL maliyetle yol aldığı hesaba katıldığında elektrikli araçların enerji verimliliği daha net bir şekilde anlaşılabilir. Socrat-Ev’15’i İstanbul Üniversitesi’nin başka bir Elektromobil aracı olan Milat takip ederken, Yıldız Teknik Üniversitesi Electra aracıyla üçüncü sırada yer aldı. Tasarım ödülünün Trakya Üniversitesi’nin Pehlivan ElekTrak adlı aracına verildiği yarışlarda dereceye giren takımlara ödülleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından takdim edildi. Ödül töreninin ardından katılımcıların araçlarını inceleyen Bakan Işık, dereceye giren araçlar ile pistte tur attı.
Katılımcı takımların geliştirdikleri araçların yanı sıra, alternatif enerjiler ve teknolojileri konusunda toplumda farkındalık oluşturmaya yönelik yapılacak faaliyetleri teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk defa Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü de verildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi takımlarının yıl boyunca yürüttüğü tanıtım faaliyetlerine ilişkin raporlar değerli bulunurken, bu daldaki ödül İstanbul Üniversitesi Socrat-Ev takımı ile Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana takımı arasında paylaştırıldı.
Ödüllerle ilgili başka bir yenilik ise araç parçalarını kendi tasarlayıp üreten takımlara yönelik oldu. Araçların ana parçalarından motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, telemetri ve elektronik diferansiyel uygulamalarından en az üç tanesini kendileri üreten altı takıma Yerli Ürün Teşvik Ödülü verildi. Red adlı araçlarında motor ve motor sürücüsü dahil beş parçayı kendileri üreten Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra, Karabük Üniversitesi KBÜELAR, Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris, Afyon Kocatepe Üniversitesi AKÜ Mobil, Gediz Üniversitesi GTECH, Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu da 5000 TL para ödülü ve plaket ile ödüllendirildi. Etkinlik boyunca gösterdikleri takım ruhu ve yardımlaşmadan dolayı Gümüşhane Üniversitesi Santa takımı ile Kırıkkale Üniversitesi Hidrokale takımına Kurul Özel Ödülü verildi.
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri’nin (İETT) katılımcılara mekanik destek sağladığı etkinlikte dereceye giren ve çoğunlukla takımların kendi ürettiği parçaları kullanan araçlar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda yer almak üzere dikkatleri üzerlerine çekti. Birinciye 25.000 TL, ikinciye 20.000 TL, üçüncüye ise 15.000 TL para ödülünün verildiği yarışlarda gelecek yıllar için destek ve ödül miktarının artırılmasının yanı sıra takımların araç parçalarını kendilerinin üretmesinin teşvik edilmesi planlanıyor.
Hidromobil (Hidrojen Enerjili Araç Yarışları) Hidrojen Tüketimine Göre Araç Sıralamaları
Elektromobil (Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışları) Enerji Tüketimine Göre Araç Sıralamaları
Galerinin devamına ulaşmak için tıklayın.