TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında İkinci Gün Tamamlandı
TÜBİTAK insansız hava aracı yarışmalarının ikinci gününde lise öğrencileri de yarıştı.
2016 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda bugün kayıtlar sona erdi. Kesin kayıt yaptıran 101 takımın 83’ünün teknik kontrolleri tamamlandı. Etkinliğin ikinci gününde Döner Kanat kategorisinde 16, Sabit Kanat kategorisinde 5 takım uçuş gerçekleştirdi. Bu takımlardan Sabit Kanat kategorisinde yarışan 5, Döner Kanat kategorisinde yarışan 13 takım birinci görevi başarıyla gerçekleştiremedi. Döner Kanat kategorisinde yarışan 2 takım birinci görevde uçuşlarını başarı ile tamamladı. Döner Kanat kategorisinde yarışan 1 takım ise ikinci görevi başarıyla gerçekleştiremedi.
Gaziantep Alleben Göleti’nde gerçekleştirilen etkinlikte, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’ndan ayrı olarak, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması da yapılıyor. Lise takımlarının yarıştığı etkinliğin bugün ilk günüydü. 68 lise takımının kesin kayıt yaptırdığı etkinlikte toplam 44 takım teknik kontrole girdi ve Döner Kanat kategorisinde 5, Sabit Kanat kategorisinde ise 2 takım ilk uçuşlarını gerçekleştirdi. Bu takımlardan Sabit Kanat kategorisinde yarışan 2, Döner Kanat kategorisinde yarışan 1 takım birinci görevi ilk haklarında başarıyla gerçekleştiremedi. Döner Kanat kategorisinde yarışan 4 takım ise uçuşlarını başarı ile tamamladı.
Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda takımlara belirlenen görevler için en fazla dört uçuş hakkı veriliyor. Takımların tamamlaması gereken birinci görevde sabit kanatlı veya döner kanatlı İHA’ların belirlenen uçuş güzergâhını kurallar çerçevesinde tamamlaması gerekiyor. İkinci görevde ise silikondan yapılmış bir top taşıyan döner kanatlı İHA’nın belirlenen uçuş güzergâhını tamamlaması ve taşıdığı yükü hedefe bırakması gerekiyor. Sabit Kanat kategorisinin ikinci görevinde ise takımların kendi geliştirdikleri İHA’ya belirlenen yükü yüklemeleri, aracın belirlenen güzergâhta tam bir tur atması ve yükü belirlenen hedefe bırakması gerekiyor.
Bilim Genç dergisi olarak biz de kendi insansız hava araçlarını geliştiren takımlarla her gün canlı röportajlar gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nı Bilim Genç YouTube ve Instagram hesaplarından etkinlik boyunca canlı olarak takip edebilirsiniz. TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nı ise Bilim ve Teknik dergisi YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz.