Türksat 6A, 2023 Yılında Uzaya Fırlatılacak
Tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 2023 yılında uzaya fırlatılması planlanıyor.
Türksat 6A
2014 yılında TÜBİTAK öncülüğünde başlatılan “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretim Projesi” T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTECH ve TÜRKSAT A.Ş. iş birliğiyle yürütülüyor.
Projede dört farklı sistem bulunuyor. Bunlardan “Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli” ve “Elektriksel Elektronik Uydu Modeli” 2018 yılında tamamlanırken, “Mühendislik Modeli”nin zorlu uzay şartlarına dayanıklılığıyla ilgili testler devam ediyor. Uydunun uçuş görevini sağlayacak “Uçuş Modeli” ile ilgili çalışmalar ise “Mühendislik Modeli” üzerindeki testler ile eş zamanlı olarak yürütülüyor.
Proje kapsamında uydunun yapısal, ısıl ve kimyasal itki alt sistemleri ve mekanik yer destek ekipmanlarının geliştirilmesi, kablo donanımlarının tasarım ve üretimi TUSAŞ tarafından gerçekleştiriliyor.
Uydunun uydu veri işleme ve komuta kontrol yazılımları ile uydu montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri ise TÜBİTAK Uzay ve TUSAŞ iş birliğiyle yapılıyor. Uydunun montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ'ın yerleşkesinde bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) gerçekleştiriliyor.
Kütlesi yaklaşık 4.300 kg olacak Türksat 6A uydusunun 2023 yılında SpaceX şirketinin Falcon 9 taşıyıcı roketi ile uzaya fırlatılarak, 42° doğu boylamındaki Dünya ile eş zamanlı hareket eden yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor. 20 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak uydunun ömrü 15 yıl olacak.
Tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen Türksat 6A uydusu ile ülkemizde güvenli veri iletişimi alanında kapasitenin artırılması ve haberleşme alanında önemli avantajlar sağlaması hedefleniyor.
Kaynaklar: