Turunçgillerin Kabuk Rengi Neye Göre Değişir?
Turunçgil meyvelerinin kabuk rengi yetiştirildiği bölgenin iklim özelliklerine göre yeşil, sarı ya da turuncu renkte olabilir.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla turunçgiller tezgâhlarda yerini almaya başladı. Narenciye ya da turunçgiller dediğimizde, turunç, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi ekonomik değeri yüksek olan ve yapraklarını dökmeyen Citrus cinsi meyve ağacı türlerini içine alan bitkileri kastediyoruz.
Ülkemizde, genellikle hasat dönemi yaklaştıkça ağaçlarda, hasat sonrasındaysa marketlerde sarı ve turuncu renkli turunçgil meyvelerine rastlıyoruz. Ama bazı ülkelerde turunçgil ağaçlarında sadece yeşil kabuklu meyveler görülüyor. Örneğin Vietnam portakallarının ve Tayland mandalinalarının kabukları parlak yeşilken içleri turuncu renkte.
Tabii, bu meyveleri görünce insan merak ediyor turunçgillerin kabuğunun gerçek rengi yeşil mi yoksa turuncu mu diye. Aslında meyve ağaçlarının yetiştirildiği bölgeye göre durum değişiyor. Ekvator yakınındaki sıcak ve nemli tropikal iklim kuşağı ile Güney Amerika ülkelerinde turunçgiller ağaçlarda yıl boyu hep yeşil renkte kalır. Subtropikal ve ılıman iklim bölgelerinde ise ilkbaharın başı ile sonbaharın bitişine doğru yetiştirilen turunçgil meyveleri, dallarındayken doğal olarak sarı ve turuncu renge dönüşür. Sıcak ve bol güneşli ülkelerde meyvelerdeki klorofil miktarı azalmadığı için turunçgil meyvelerinin kabukları, olgunlaştıklarında bile sürekli yeşil renkte kalır. Daha ılıman bölgelerde ise meyveler soğuk havaya maruz kaldıkça klorofil miktarı azaldığı için ağaçlardaki meyvelerde turuncu ya da portakal rengi dediğimiz renk hâkim olur. Bazı ülkelerde tüketiciler turuncu renkli meyveleri tüketmeyi tercih ettiği için, yeşil renkli turunçgiller ihraç edilmeden önce soğuk hava depolarında bekletilerek ya da etilen gazı uygulanarak meyvelere turuncu renk kazandırılır. Anlayacağınız turunçgil meyvelerinin kabuğunun rengine bakarak olgun olup olmadıklarını anlamak mümkün değil. Yeşil kabuklu olanlar da tıpkı sarı ve turuncu renkli olanlar gibi son derece lezzetli ve sulu olabilir. Hatta yeşil renkli olanlar için yapay renklendirme işlemine maruz kalmamış oldukları bile söylenebilir.