Türünün Tek Örneği Bir Gökcismi Bulundu
Hubble Uzay Teleskobu’yla gözlemler yapan bir grup araştırmacı, Asteroit Kuşağı’ndaki bir gökcisminin sıradışı özelliklere sahip olduğunu belirledi.
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170920144724.htm
Hubble Uzay Teleskobu’yla gözlemler yapan bir grup araştırmacı, Asteroit Kuşağı’ndaki bir gökcisminin sıradışı özelliklere sahip olduğunu belirledi. Bilimsel yazında 288P olarak adlandırılan gökcismi birbirinin etrafında dönen iki asteroitten oluşuyor. Üstelik kuyrukluyıldızlar gibi uzun bir kuyruğu ve parlak bir koması (bir kuyrukluyıldızın çekirdeğini çevreleyen gaz katmanı) var. 288P’nin aynı zamanda kuyrukluyıldız olarak da sınıflandırılan tek asteroit çifti olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar 288P’yi Eylül 2016’da günberi konumuna (Güneş’e en yakın olduğu konuma) yaklaşırken gözlemlemiş. Görüntülerde gökcisminin tek parça olmadığı, birbirinin etrafında dönen, yaklaşık aynı büyüklükte iki asteroitten meydana geldiği görülüyor. Asteroitlerin arasındaki mesafe yaklaşık 100 kilometre. Araştırmacılar, asteroit çiftinin yaklaşık 5000 yıl önce meydana gelen bir parçalanma sonucunda oluştuğunu tahmin ediyor.