Twitter’da Radikal Değişiklik
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok kullanılan sosyal ağlardan olan Twitter radikal bir hamle yapmaya hazırlanıyor.

Önümüzdeki aylarda hayata geçirilmesi planlanan değişiklik ile 140 karakter olarak sınırlanan Tweet uzunluğu 10.000 karaktere çıkarılacak. Duygu ve düşünceleri 140 karaktere sığdırma gerekliliği Twitter’ın Facebook gibi sosyal ağlardan farklılaşmasını sağlayan önemli etmenlerden biriydi. Bu sınırlama aslında Twitter’ın ilk çıktığı dönemde SMS ile entegre olan yapısından kaynaklanan bir zorunluluktu. Ancak 140 karakter sınırı olumlu bir etki yaptı, insanların sosyal mecrada yazma ve okuma oranlarını artırdı ve farklı bir altkültür oluşturdu. Bugün gelinen noktada ise Twitter mevcut durumundan pek de memnun değil gibi görünüyor.
Twitter yakın zamanda tepe yöneticisini değiştirmiş ve kurucularından Jack Dorsey’i CEO konumuna getirmişti. Jack Dorsey yönetiminde, büyüme hızını artırmak ve insanların daha fazla ilgisini çekmek için çeşitli yenilikler denense de henüz istenilen sıçrama yapılabilmiş değil. Twitter ile böylesine bütünleşmiş bir özelliğin değiştirilmesinin gündeme alınması Twitter’ın büyüme konusunda ne kadar kararlı olduğunun bir göstergesi. Ancak karakter sayısının artırılması tasarım olarak çok fazla değişikliğe gidilmesi anlamına gelmiyor. Tweet’lerin ilk anda yine 140 karakter ile görüntülenmesi, devamının ise isteğe bağlı olarak görülebilmesi bekleniyor. Şu anda kullanıcılar uzun bir açıklama yapmak istediklerinde birden fazla tweet atıp bunlara numara vererek konu bütünlüğünü sağlamaya çalışıyor ya da yazılarını resim olarak ekliyorlar. Anlaşılan Twitter bu konuda kullanıcıların işlerini biraz kolaylaştırmak istiyor.
İşin ticari yönüne bakıldığında, kabaca “çok içerik eşittir çok para” ilişkisi kurulabilir. Eğer istenmeyen yazıları (spam) kontrol altında tutup kullanıcıların alışkanlıklarını çok fazla değiştirmezse, bu karar Twitter için başarılı bir hamle olabilir. Ancak karakter sayısındaki artışın Twitter’ı rakipsiz olduğu bir mecradan birçok dişli rakibin bulunduğu blog dünyasına taşıdığı da dikkate alınmalı. Yani Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak lazım!