Uzayda Güneş Tutulması
Güneş’ten Dünya’ya gelen enerjinin bir kısmı yeryüzüne ulaşır, bir kısmıysa uzaya geri yansır. Ayrıca Dünya’nın kendisi de uzaya enerji yayar. Yeryüzüne ulaşan ve Dünya’dan uzaya yayılan enerji arasındaki fark gezegendeki iklim değişikliklerini tahmin etmek için çok önemlidir.
NASA
Güneş’ten Dünya’ya gelen enerjinin bir kısmı yeryüzüne ulaşır, bir kısmıysa uzaya geri yansır. Ayrıca Dünya’nın kendisi de uzaya enerji yayar. Yeryüzüne ulaşan ve Dünya’dan uzaya yayılan enerji arasındaki fark gezegendeki iklim değişikliklerini tahmin etmek için çok önemlidir. Dünya’nın etrafında dönen, NASA’ya ait, kısaca RAVAN olarak adlandırılan bir uydu, bu konuyla ilgili ölçümler yapıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında yaşanan Güneş tutulmasına RAVAN uzaydan tanıklık etti.
Güneş tutulması, RAVAN’ın bulunduğu yörüngede tam olarak değil kısmen gözlemlendi. Ay, Güneş’in tamamını değil sadece %80’ini gölgeliyordu ve bu durum yapılan ölçümlerin duyarlılığını test etmek için araştırmacılara yeni bir fırsat verdi.
Birbirine dik biçimde konumlanmış nanotüplerden oluşan cihaz, esasen Dünya’dan uzaya yansıyan ve Dünya’dan uzaya yayılan enerji miktarını ölçmek için tasarlanmıştı. Ancak araştırmacılar tutulma sırasında RAVAN’ı Güneş’ten gelen enerji miktarını ölçmek için kullandılar. Sonuçlar RAVAN’ın Güneş’ten Dünya’ya gelen enerji miktarındaki değişimleri başarılı bir biçimde takip edebildiğini gösteriyor.
RAVAN, Güneş tutulmasından sonra yeniden Dünya’dan uzaya yayılan enerji miktarıyla ilgili ölçümler yapmaya başladı. Araştırmacılar elde edilen verileri kullanarak kuramsal modelleri test ediyor ve iyileştirmeye çalışıyorlar.