Yanardöner Renkler Nasıl Oluşur?
Yanardöner renklere sabun baloncuklarının, tavus kuşlarının tüylerinin, balıkların pullarının üzerinde görülen parlak renkler örnek verilebilir.
Yanardöner renkler bir malzemenin yüzeyinden yansıyan ışınların birbirlerini güçlendirecek ya da sönümlendirecek şekilde çakışması sonucu oluşur. Bu süreçte özellikle belirli bir dalga boyundaki ışınlar birbirlerini güçlendirecek şekilde çakıştığı için, bu dalga boyundaki ışık malzemenin yüzeyinden kuvvetli bir şekilde yansır.
Bu fiziksel olgunun doğada birçok farklı örneğine rastlamak mümkündür. Yanardöner renkler özellikle farklı katmanlardan oluşan yapılarda ortaya çıkar. Örneğin kelebeklerin kanatları pula benzeyen, aynı büyüklükteki yapılardan oluşur. Bu yapılar kanadın üzerinde, çatılarda kullanılan kiremitlerin dizilişine benzer şekilde sıralanır. Aralarında çok küçük boşluklar bulunan pullardan yansıyan güneş ışınları etkileştiğinde, elektromanyetik dalgalar birbirlerini güçlendirebilir ya da sönümlendirebilir. Bu nedenle güneş ışığının farklı katmanlardan oluşan kelebek kanatlarından yansıması sonucu parlak ve yanardöner renkler ortaya çıkar.
Tavus kuşlarının tüylerinde görülen parlak renklerin kaynağı da sadece pigmentler değildir. Araştırmalar yanardöner renklerin, tüylerdeki kristale benzeyen yapılardan yansıyan ışınların birbirlerini güçlendirecek ve sönümlendirecek şekilde etkileşmesi sonucu ortaya çıktığını gösteriyor.