Yeni Güneş Gözeleri Her Yerde
ABD’deki Michigan Devlet Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği yeni güneş gözeleri düz ve pürüzsüz yüzeyleri güneş enerjisi üretmek için kullanılabilecek.
ABD’deki Michigan Devlet Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği ve şeffaf ışıldayan güneş yoğunlaştırıcı ismini verdikleri yeni güneş gözeleri düz ve pürüzsüz yüzeyleri örneğin pencereleri, binaları, akıllı telefonların ekranlarını kaplamak ve güneş enerjisi üretmek için kullanılabilecek. Şeffaf güneş gözeleri bu amaçla kullanılmak üzere daha önce de denenmişti. Ancak denemelerde renkli bir malzeme kullanılmıştı ve elde edilen enerji miktarı hayli azdı. Çalışmada yer alan araştırmacılardan kimya mühendisi Richard Lunt hiç kimsenin renkli camlar arkasında oturmak istemeyeceğini düşünerek şeffaf, ama ışıldama özelliğine sahip bir katmanı olan bir ürün geliştirdiklerini söylüyor.
Bu yeni şeffaf güneş gözeleri morötesi ve yakın kızılötesi ışık gibi güneş ışığının görünür dalga boyundaki ışığı emen küçük organik moleküllerden yapılmış. Güneş panellerinin kenarlarına yönlendirilen bu görünür ışık buradaki ince çizgiler halindeki güneş gözelerinde toplanıyor ve enerjiye dönüştürülüyor. Bu güneş gözeleri, şeffaf olmalarının yanı sıra hayli esnekler. Araştırmacılar ev ve ofis binalarının pencereleri, akıllı telefon ve tablet ekranları gibi ticari uygulamalarda kullanılabilmesi için bu teknolojinin boyutlarını büyütmeye çalışıyor.
Lunt, geliştirdikleri güneş gözesinin daha önce güneş enerjisinden yararlanılamayan pek çok alanda yeni imkânlar sağlayacağını söylüyor. Böylece çok pencereli uzun binalarda ya da herhangi bir taşınabilir cihazda kullanılarak “güneş hasat yüzeyleri” oluşturulabilecek.