"Matematikçi" Nöronlar
Bilimsel çalışmalar, beyindeki bazı nöronların özellikle matematiksel işlemler sırasında etkinleştiğini gösteriyor.
Bütün çocuklar eğitim hayatlarının başlangıcında temel aritmetik işlemleri yapmayı öğrenir. Ancak bugün beynin bu işlemleri nasıl gerçekleştirdiği hakkında fazla bir şey bilinmiyor.
Bonn ve Tübingen üniversitelerinden bir grup araştırmacı, Current Biology’de yayımladıkları bir makalede, beyindeki bazı nöronların özellikle matematiksel işlemler sırasında etkinleştiğini gösteren sonuçlara ulaştıklarını açıkladı. Üstelik nöronlar hem sözlü olarak hem de semboller kullanılarak yazılmış ifadelere aynı biçimde tepki veriyor.
Yayımlanan sonuçlar, Prof. Dr. Florian Mormann ve Prof. Dr. Andreas Nieder önderliğinde Bonn Üniversitesi Hastanesinde bir grup gönüllü epilepsi hastası üzerinde yapılan çalışmalara dayanıyor. Bazı hastalarda epilepsi nöbetlerinin kaynağı her zaman beynin aynı bölgesidir. Bu bölgenin yerini tam olarak tespit etmeye çalışan doktorlar, hastaların beynine elektrotlar yerleştirir. Bu elektrotlar aynı zamanda tekil nöronlardaki etkinlikleri tespit etmek için de kullanılabilir.
Beşi kadın, dördü erkek dokuz epilepsi hastası üzerinde yapılan çalışmalar sırasında, gönüllülerden çeşitli aritmetik işlemler yapmaları istenmiş ve bu sırada tekil nöronlarda meydana gelen elektriksel etkinlikler kaydedilmiş. Sonuçta bazı nöronların özellikle aritmetik işlemler sırasında etkinleştiği görülmüş. Üstelik toplama ve çıkarma gibi farklı işlemler sırasında farklı nöronlar etkinleşiyor. Ayrıca bu nöronlar hem kelimelerle hem de sembollerle yazılmış ifadelere aynı biçimde tepki veriyor.