Nisan 2022’de Gökyüzünde Neler Oluyor?
Merkür’ün 2022 yılında akşamları gözlem için en uygun konumda olduğu ay nisan. Jüpiter ve Venüs ise nisan ayının son gününde birbirine çok yakın görülebilir. Bu kadar yakın bir kavuşmanın tekrarı ise ancak Kasım 2039’da gerçekleşiyor.
Merkür, 3 Nisan’da yörünge hareketi sırasında Güneş’in arkasından geçti. Bu süreçte Güneş’in parlaklığı nedeniyle gözlenemeyen Merkür, nisan ayının ortasından sonra akşamları gökyüzünde parlak bir şekilde görülebiliyor. Merkür, 29 Nisan’da en büyük doğu uzanımı konumuna geliyor. Bu konumdayken Merkür ile Güneş arasındaki açısal mesafe 20,6 derece. Güneş sisteminin en küçük gezegeni Merkür’ü, 30 Nisan’da Güneş’in batışından yaklaşık bir saat sonra batı-kuzeybatı ufkunun üzerinde Ülker Açık Yıldız Kümesi ile birlikte görebilirsiniz.
Nisan ayının başında Venüs, Mars ve Satürn; Güneş’in doğuşundan yaklaşık iki saat önce doğu-güneydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Bu üçlüyü ayın başında Oğlak Takımyıldızı’nın doğusunda bulabilirsiniz. Nisan ayının ilk haftasından itibaren bu gezegenlere Jüpiter de katılıyor. Bundan sonra 20 Nisan’a kadar Jüpiter, Venüs, Mars ve Satürn’ü bir çizgi üzerinde neredeyse eşit aralıklarla sıralanmış şekilde görebilirsiniz.
Ay ve İkizler Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Polluks, 9 Nisan’da birbirine yakın görülebilir. Hilal şeklindeki Ay 25 Nisan’da Satürn, 26 Nisan’da Mars, 27 Nisan’da ise Venüs ve Jüpiter’in yakınından geçiyor.
Ay, yörünge hareketi sırasında 7 Nisan’da Dünya’ya en uzak yani yeröte, 19 Nisan’da ise Dünya’ya en yakın yani yerberi konumunda. Bu konumlardayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 404.400 kilometre ve 365.100 kilometre.
Çalgı gök taşı yağmuru, 21-22 Nisan’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Çalgı gök taşı yağmurunun saçılma noktası (gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıyormuş gibi göründüğü nokta) Güneş’in batışından sonra kuzeydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor. Saçılma noktası, Güneş’in doğuşundan önce ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaşıyor. Gök taşı yağmurunun en yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte, berrak bir gökyüzünde saatte maksimum 20 gök taşı görülebilir. Çalgı gök taşı yağmurunun kaynağı Thatcher Asteroidi.
30 Nisan’da parçalı Güneş tutulması gerçekleşiyor. Güney Amerika ve Antarktika’dan görülebilen tutulma ülkemizden izlenemiyor.
Güneş tutulması sırasında Güneş, Ay ve Dünya aynı hizadadır. Bu sırada Ay’ın arkasında gölge ve yarı gölge bölgeler oluşur. Ancak Güneş, Ay ve Dünya tam olarak hizalı değilse Ay’ın gölgesinin tamamı Dünya’nın üzerine düşmez. Bu durumda Ay yuvarlağı, Güneş yuvarlağını tamamen örtmez ve parçalı Güneş tutulması gerçekleşir.
Kaynaklar:
- https://tug.tubitak.gov.tr/sites/images/tug/goy_2022.pdf
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SKYCAL/SKYCAL.html
- https://solarsystem.nasa.gov/skywatching/whats-up/
- https://astronomy.com/magazine/sky-this-month/2022/04/sky-this-month-april-2022
- https://in-the-sky.org/newscal.php?month=4&year=2022&maxdiff=7#datesel
- https://www.imo.net/resources/calendar/